Zdravý životní styl

Jarní jídelníček

Přestože nás možná čeká ještě pár přízemních mrazíků, jarní paprsky v nás probouzejí energii a pozitivní myšlenky. Je tedy více než žádoucí odlehčit i naše jídelníčky.

Vždyť i kvetoucí a zelenající se příroda vybízí k větším využití fresh potravin, zeleniny a ovoce. Tělo se po náročnějším a hutnějším zimním stravování potřebuje detoxikovat a nabít se na jaro notnou dávkou vitamínů. To je důležité i z hlediska prevence proti jarním únavám.

Pít, pít, pít

Rozhodně nyní nezapomínejte na pravidelný pitný režim. Ač to může znít jako otřepaná a dokola omílaná fráze, je to opravdu nutnost, kterou mnozí stále velmi zanedbávají. Věřte nám, že pokud si třeba alespoň na pár dní budete kontrolovat, že poctivě během dne pijete dostatek vody či neslazených čajů, ucítíte velký rozdíl. Pleť se rozzáří, a pokud trpíte na kruhy pod očima, akné či zarudlé skvrnky, začne se vám s těmito nedokonalostmi mnohem lépe bojovat. Poděkují vám vaše ledviny, střeva i další důležité orgány. Jestliže trpíte na nepravidelné či obtížné vyprazdňování, dostatek tekutin vám i s tímto problémem může pomoci. Nemluvě o důležitosti vody při snaze o redukci váhy.

Doplnit tekutiny můžete ale také pomocí jídla. Dopřejte si zeleninové polévky, meloun, pomeranče, grepy, okurku a další vodnaté ovoce či zeleninu.

Zelenina ke každému jídlu

Jarní jídelníček si prostě říká o pořádnou porci barevné a čerstvé zeleniny. Jídlo na talíři musí být pestré a svěží, a to se bez té zeleně zkrátka neobejde. Snažte se proto na zelenině stavět svá hlavní jídla, ať už to budou již zmiňované polévky, které jsou perfektní volbou například pro rychlou a vydatnou večeři, nebo třeba zeleninové směsi a saláty. Anebo přidejte něco čerstvého a křupavého jako přílohu. Zeleninu zkrátka „nacpěte“, kam to jen půjde. Dopoledne můžete prokládat i ovocem, v odpoledních a večerních hodinách ho spíše omezujte.

Naprosto výborné jsou také různé bylinky a klíčky. Vaše jídlo perfektně ochutí a dodají mu další extra nálož živin. Pořiďte si proto na okno třeba řeřichu, pažitku, mungo klíčky, mátu či bazalku. Tímto způsobem do sebe dostanete dostatečné množství vitamínů a minerálů, díky kterým bude vaše tělo držet krok se změnami počasí a střídání ročních období.

Vyzkoušejte naše jarní recepty:

Mrkvový krém s kokosovým mlékem

Perfektní kombinace s lehce asijským nádechem. Skvěle vás zasytí a pochutnáte si.

  • 2 lžíce přepuštěného másla (ghee)
  • 1 střední červená cibulka
  • 1 menší stroužek česneku
  • 500 g mrkve
  • ½ lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • ½ lžičky sušeného rozmarýnu
  • špetka římského kmínu
  • 250 ml kokosového mléka (pár lžic si nechte na ozdobu)
  • 250 ml vody
  • sůl, pepř a chilli podle chuti
  • slunečnicová nebo dýňová semínka na ozdobu

Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte nadrobno nakrájenou cibulku. Dále přihoďte nasekaný česnek a zázvor, krátce orestujte a nechte rozvonět. Mezitím oloupejte mrkev a pokrájejte na menší kolečka, pár minut restujte. Poté přisypejte rozmarýn a římský kmín, promíchejte. Podlijte vodou a nechte vařit, dokud mrkev nezměkne. Poté přilijte kokosové mléko a vše důkladně rozmixujte do hladka. Dochuťte solí, pepřem a dle chuti přidejte chilli. Krém servírujte zakapaný trochou kokosového mléka a semínky lehce opraženými nasucho, případně chilli vločkami, pokud máte rádi ostřejší chutě.

Jarní salátek s pečenou řepou

Svěží a do pár minutek hotový salát plný vitamínů a antioxidantů, výborná volba na pohodovou jarní večeři.

  • 2 vakuované předvařené řepy
  • 2 menší stroužky česneku
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g balkánského sýru (můžete také nahradit fetou nebo kozím)
  • hrst naklíčené řeřichy nebo mungo klíčků
  • mísa čerstvých listových salátů (dle chuti polníček, rukola, ledový salát, římský salát)
  • 2 lžíce piniových semínek
  • 2 lžíce balsamica
  • sůl, pepř a citronová šťáva na dochucení

Řepu pokrájíme na větší kousky a vložíme do kusu alobalu. Přidáme pokrájený česnek, drcený kmín, zlehka osolíme, opepříme a zakápneme troškou olivového oleje. Zabalíme a takto připravené pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 20 minut. Necháme vychladnout. Salát rozdělíme do dvou misek, na vrch přidáme upečenou řepu. Nahrubo nadrobíme sýr a poklademe klíčky. Nakonec vhodíme opražená piniová semínka, zakapeme olivovým olejem, balsamicem a dochutíme solí, pepřem, případně citronovou šťávou. Podáváme například s kouskem opečené bagetky.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB