Zdravý životní styl

Vyberte si z 361 článků

Cukety detoxikují naše tělo

Cukety zná dnes úplně každý. Ale víte, jaký je jejich původ, jak je pěstovat a proč jsou tak zdravé?
Číst dále »
0 komentářů

Měsíček ničí bakterie, viry i plísně

Měsíček zahradní je nejen dekorativní bylina, ale i významná léčivka. Používá se jednak vnitřně (měsíčkový čaj likviduje nežádoucí bakterie a viry) tak i zvnějšku (měsíčková mast je totiž hotový zázrak například na jizvy nebo kožní plísně).
Číst dále »
0 komentářů

Šalvěj pomáhá proti pocení

Naše babičky znaly velmi dobře šalvěj lékařskou – vonnou bylinku z čeledi hluchavkovitých, která dnes prožívá svoji renesanci. Je to nadmíru užitečná ozdoba každé zahrádky či balkonu. Kromě mnoha dalších léčivých vlastností snižuje například vylučování potu a proto se používá k výrobě antiperspirantů.
Číst dále »
0 komentářů

Tymián tlumí kašel

Tymián najdeme v mnoha mezinárodních kuchyních (například mexické, španělské, francouzské), kde bývá součástí tradičních pokrmů. Málokdo ale ví, že tymián je také léčivá bylinka, která zlepšuje trávení, působí proti nadýmání a používá se při nachlazení a kašli.
Číst dále »
0 komentářů

Levandule zažene stres

Kdo by neznal vůni levandule… Tu překrásnou, opojnou, uspávací a uklidňující vůni spojenou s francouzským krajem Provence. Řekneme vám, proč je levandule léčivá a jak si doma můžeme vyrobit levandulovou mast nebo olej.
Číst dále »
0 komentářů

Okurková sezóna

Zatímco novináři se okurkové sezóny děsí, zahrádkáři ji vyhlížejí s nadšením. Ať jde o voňavé salátové dlouhány nebo křupavé nakládačky, nikdo jejich bohatou úrodou neopovrhne. Vždyť lahodí mlsným jazýčkům a ještě dělají dobře na těle. Křupnete si?
Číst dále »
0 komentářů

Není rajče jako rajče

Tornado, San Marzano, Bejbíno, Black Krim… Výčet všech odrůd rajčat by vystačil na samostatné vydání knihy. Vábí nás svou barvou, vůní a chutí, nad níž se musí sbíhat sliny snad každému.
Číst dále »
0 komentářů

Okurky čistí tělo i pleť

Do Evropy se okurky dostaly díky zámořským plavbám asi v 16. století. Jejich blahodárné účinky neunikly pozornosti tehdejších lékařů i lidových léčitelů. Bílkoviny v okurce obsažené povzbuzují ledviny, omezují buněčné bujení, pročišťují ústrojí a působí hojivě na pokožku.
Číst dále »
3 komentáře

Rajčata prospívají naší pokožce, vlasům i nehtům

Rajčata patří k nejrozšířenějším druhům zeleniny na světě. Pochází z Peru a Ekvádoru a do Evropy se dostala v 16. století. Poslední lékařské studie potvrdily, že u lidí konzumujících pravidelně rajčata se snižuje riziko nádorových onemocnění.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání článků

Rubriky