Pokud jsme přepracovaní, dříve či později se to odrazí na našem zdraví. Pomoci může jediná věc – snažit se více odpočívat. Ovšem otázkou je, zda to vůbec umíme.
Už za dob starých mořeplavců nesmělo kysané zelí chybět na žádné mnohaměsíční plavbě. Nakrouhané naložené listy bílého zelí dodávaly námořníkům sílu při těžké práci a chránily posádku před obávanými kurdějemi. Také dnes může kysané zelí prokázat našemu tělu nejednu službu.
Naši předkové nechávali na podzim kvasit zelí či okurky, které pak konzumovali po celou zimu. Možná přitom ani nevěděli, jak moc dělají pro své zdraví. Kvašením totiž vznikají laktobacily, které výrazně posilují zdraví našich střev a tím i zlepšují naši celkovou imunitu.
Sezóna nachlazení je v plném proudu a s ní přichází i časté dýchací potíže, jako je kašel nebo rýma. Pokud dáváte přednost přírodním řešením, vyzkoušejte bylinné sirupy, které mohou přinést úlevu a podpořit váš organismus.
Také se každoročně v novém roce cítíte unavení a o pár kilo těžší? Začněte nad svou stravou více přemýšlet. Vaše tělo vám bude vděčné a sami budete překvapeni, jak vám bude chutnat.
Náš organizmus je vlastně velmi složitý stroj, který potřebuje energii, aby mohl fungovat. Energii získáváme jídlem. Jenže přijímáme takové potraviny nebo tak upravené, že nám energii sice dodají, ale zároveň nám škodí.
Byla chytrá, ta Chytrá horákyně, když v pohádce Boženy Němcové na otázku moudrého krále, co je na světě nejsladší, odpověděla – spánek. Ale ono nejde jen o to, že je sladký (ne vždy tomu tak je). Především ho potřebujeme, abychom zregenerovali organizmus. Probudit se dobře vyspaný je potřeba, abychom zvládli všechny každodenní úkoly.