Zdravý životní styl

Mrkev snižuje výskyt rakoviny

Mrkev se používá v léčitelství jako močopudný a projímavý prostředek, při šerosleposti, močových kamenech a revmatických zánětech kloubů. Šťáva z kořene pomáhá také při ischemické chorobě srdeční. Před několika lety bylo zjištěno, že látka falkarinol obsažená v mrkvi může snižovat rozvoj rakoviny.

Kde se vzala mrkev?

Mrkev pochází z jižní Asie, z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu, kde ještě dodnes přežívají její divocí a nezkultivovaní zástupci. Historie jejího rozšíření není zcela jistá; předpokládá se, že se v 10. století rozšířila do celé oblasti od Indie pro východní Středomoří. Ve 12. století se dostala až do západní Evropy a do Číny. V současné době se pěstuje na celém světě.

Proč je mrkev zdravá?

Mrkev je doslova zásobárnou cenných biolátek. K nejcennějším patří betakaroten – předstupeň životně důležitého vitamínu A, který mimo jiné zlepšuje vidění a pomáhá při šerosleposti. Mrkev má však i neobyčejně vysoký obsah selenu, jenž chrání naše tělo před volnými radikály. Dále obsahuje vitamíny ze skupiny D, E a K, lecitin, draslík, vápník, hořčíku, jód a další minerální látky. To vše aktivuje látkovou přeměnu, zastavuje proces stárnutí, podporuje růst vlasů a nehtů a posiluje srdce a krevní oběh. Mrkev navíc obsahuje důležitou vlákninu a podporuje vylučování cholesterolu z těla.

Podle nových výzkumů vědců z univerzity v britském Newcastlu obsahuje mrkev rovněž látky, jež mohou snížit výskyt rakoviny až o třetinu. Objev účinku látky jménem falcarinol může vést k vývoji nové generace léků proti rakovině. Rozhodně tedy každému prospěje, když si od nynějška dá závazek sníst jednu mrkev denně.

Kupujeme a uchováváme mrkev

Mrkev je v obchodní nabídce celoročně. Na jaře se však objevuje mladá karotka, která se vyznačuje lepší chutí a větším podílem cukru. Při nákupu si vždy všímáme především toho, aby mrkev byla bez zelených skvrn.

Mrkev skladujeme v chladném a temném prostředí. Pravidelně kontrolujeme její kvalitu. Mrkev nikdy nekrájíme ani nestrouháme předčasně, nýbrž těsně před další úpravou.

Použití v kuchyni

Mrkev je výborná jak zasyrova (ve formě salátů), tak v teplých i studených omáčkách nebo polévkách. Výborná je rovněž v nápojích (džusech či koktejlech).

Vyzkoušejte naše mrkvové recepty:

Recept na smetanovou mrkvovou polévku naleznete ZDE

Recept na mrkvovou polévku s fenyklem jsme připravili ZDE

Recept na glazovanou karotku máme ZDE

Recept na dušenou karotku s hovězím masem je ZDE

Recept na baby mrkev na sladko se ukrývá ZDE

Recept na zapečenou bramborovo-mrkvovou kaši je ZDE

Recept na domácí mrkvový džus jsme pro vás sepsali ZDE

Recept na mrkvový dort najdete ZDE

Recept na mrkvové muffiny jsme nachystali ZDE

Recept na mrkvový džem s rumem se nachází ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB