Co nám prospívá

Vyberte si z 79 článků

Jablečný ocet

Používáte doma jablečný ocet? Pokud ne, tak byste měli začít. Jablečný ocet je totiž vynikající pomocník pro naše trávení, pokožku, hladinu cholesterolu, hladinu cukru, ale i dobrý spánek. Kromě toho pomáhá také při hubnutí.
Číst dále »

Štěstí z podzimního talíře

Podzim je sice romantickým ročním obdobím, ale zároveň nás dokáže pořádně potrápit. Krátící se dny a klesající rtuť na teploměru dávají lidskému organismu zabrat. Dovolená je za námi a delší prostor k odpočinku v nedohlednu. Častěji uleháme do peřin s nevítanými bacilovými společníky a naopak ráno se nám nechce vyhřátý pelíšek opouštět. Co s tím?
Číst dále »

Med uklidňuje a pomáhá proti nespavosti

Med je odpradávna zařazován mezi přírodní zázraky – jako pochutina i jako podpůrný léčebný prostředek. Med se používá proti kašli, chrapotu, průjmu či žaludečních vředech. Umí hojit rány a zničit bakterie v žaludku a střevech. Uklidňuje, podporuje paměť a působí proti nespavosti.
Číst dále »

Mlsání oříšků a semínek dovoleno

Existuje celá řada důvodů, proč se člověk rozhodne, že nebude chroupat chipsy, slané oříšky či krekry. Ať už za tím stojí změna životosprávy nebo nařízení lékaře, první vlna odhodlání postupně opadá a my máme chutě…
Číst dále »

Zdravé mlsání pro děti

Které dítě nemá rádo sladké?! Ale co naplat, zdravé to není. Časté pojídání sladkostí s obsahem bílého cukru rafinovaného z cukrové řepy vede k obezitě. Na ni jsou pak navázané kožní problémy, potíže s klouby a páteří, s dechem, děti se snadněji unaví. Přetěžuje se jejich srdíčko, mají již v dětském věku vyšší krevní tlak i cholesterol, problémy se zuby, v dospělosti se přidává cukrovka. I za vznik poruch soustředění a hyperaktivitu se dává vina bílému cukru.
Číst dále »

Nehubněte jen do plavek!

Léto je ročním obdobím, na které se těší snad většina smrtelníků. Přesto na něm najdeme jednu zásadní kaňku. A totiž nutnost odhodit svršky a podívat se pravdě, nebo spíše špíčkům, do očí. Odhlédneme-li od estetického hlediska, plavková sezóna může mít pozitivní dopad na celkové zdraví organismu. Je třeba zamyslet se nad tím, jaké potraviny a hlavně v jakém složení a množství si nakládáme na talíř.
Číst dále »

Znáte všechny druhy pepře?

Kmotře Petře, víte, jakého v kuchyni užít pepře? Na světě existuje přes dva tisíce druhů pepře a koření, které se takto označuje, ačkoliv ve skutečnosti pepřem není. A který z nich používáte v kuchyni vy?
Číst dále »

Kakao je dobré na srdce

Kakaové boby obsahují značné množství antioxidantů flavonoidů, které mají vliv na ochablé lidské cévy. V kakau se jich skrývá dokonce víc než v červeném víně!
Číst dále »

Čokoláda je zdravá!

Čokoláda není zbytečná mlsnota. Již v 19. století jeden slavný přírodovědec tvrdil: „Nikde jinde příroda nevtěsnala takové množství živin na tak malý prostor, jako to udělala v případě kakaových bobů.“ Současné výzkumy to jen potvrzují.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky