Bylinky pro naše zdraví

Vyberte si z 34 článků

Rozmarýn umí uklidnit i povzbudit

Rozmarýn je právem považován za jednu z nejpůvabnějších bylinek. Jeho povzbudivá, osvěžující vůně s nádechem pryskyřic je velmi podmanivá. Kromě svého půvabu a vůně je navíc rozmarýn i velmi léčivou bylinkou – stimuluje a uklidňuje zároveň, pomáhá při migréně či léčbě revmatu.
Číst dále »

Měsíček ničí bakterie, viry i plísně

Měsíček zahradní je nejen dekorativní bylina, ale i významná léčivka. Používá se jednak vnitřně (měsíčkový čaj likviduje nežádoucí bakterie a viry) tak i zvnějšku (měsíčková mast je totiž hotový zázrak například na jizvy nebo kožní plísně).
Číst dále »

Levandule zažene stres

Kdo by neznal vůni levandule… Tu překrásnou, opojnou, uspávací a uklidňující vůni spojenou s francouzským krajem Provence. Řekneme vám, proč je levandule léčivá a jak si doma můžeme vyrobit levandulovou mast nebo olej.
Číst dále »

Šalvěj pomáhá proti pocení

Naše babičky znaly velmi dobře šalvěj lékařskou – vonnou bylinku z čeledi hluchavkovitých, která dnes prožívá svoji renesanci. Je to nadmíru užitečná ozdoba každé zahrádky či balkonu. Kromě mnoha dalších léčivých vlastností snižuje například vylučování potu a proto se používá k výrobě antiperspirantů.
Číst dále »

Lipový květ léčí nachlazení i horečku

Lipový květ se pro léčbu nachlazení a pro snížení horečky používá již od starověku a jeho obliba neklesá ani dnes. Lipový čaj je rovněž velmi lahodný a voňavý a je proto oblíben i u dětí.
Číst dále »

Černý bez čistí játra a ledviny

Bez černý – lidově nazývaný bezinky, psí bez, smrdibez či smradinky – je listnatý keř, který se používá na mnoho neduhů. V minulosti se jím léčily bolesti zubů, popáleniny či třeba krvácení z nosu. Je osvědčený také například při nachlazení nebo detoxikaci organismu.
Číst dále »

Petrželka léčí ledviny

První zmínky o ní pocházejí již ze 3. století, kdy byla petržel uvedena jako koření v římské kuchařské rukověti. Císař Karel Veliký si jí vážil jako symbolu radosti a slávy. Od 16. století se rozlišují kořenové a naťové typy a tehdy byla poprvé izolována i petrželová silice.
Číst dále »

Libeček léčí močové cesty

Libeček si našel v naší kuchyni nezastupitelné místo. Je to velmi aromatická bylina, jejíž chuť se dá přirovnat k celeru. Říká se mu také přírodní maggi, jelikož nejen tak voní a chutná, ale umí i nahradit sůl a krásně okoření jakékoliv jídlo.
Číst dále »

Polníček pro pevné nervy

Ačkoliv je polníček hotovou studnicí cenných vitamínů a minerálu, v českých kuchyních si zatím nevybojoval pevné místo. Přitom blahodárně působí nejenom na imunitu, ale hlavně na nervový systém! Dejte si zeleninu pro pevné nervy!
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky