Těstovin existuje přes 300 druhů, všemožných tvarů, velikostí a barev. Kromě prověřených receptů, při jejichž pouhém vyslovení se sbíhají strávníkům po celém světě sliny – například špagety s boloňskou omáčkou či zapečené lasagne – se ale nemusíte bát zapojit do jejich přípravy také svoji fantazii.
Kombucha je čajový nápoj, o jehož pozitivních účincích na náš střevní mikrobiom není pochyb. Tento fermentovaný nápoj nemusíte jen kupovat v obchodech se zdravou výživou, ale můžete si ho doma vyrábět sami. Poradíme vám jak.
Možná tomu nebudete chtít věřit, ale to, co si v obchodech kupujeme pod názvem čínské zelí, je vlastně zelí pekingské. Čínské zelí je prapředkem zelí pekingského, má podobný obsah léčivých látek, ale nemá pevnou hlávku jako to pekingské.
Štamprlička zelné šťávy denně je výbornou prevencí proti chřipce či covidu. Zelí je účinným stimulantem imunity, jeho pravidelná konzumace zvyšuje obranyschopnost našeho těla a pomáhá udržovat správnou funkci orgánů. Kromě toho zelí umí čistit střeva, váže na sebe těžké kovy a odvádí je z těla.
Punč pochází z Indie, kde se původně pil jako místní alkoholický nápoj. Při jeho přípravě se používalo pěti výchozích surovin (destilát, čaj, cukr, ovocná šťáva, voda), a protože indické slovo “paňč” znamená pět, začalo se takto brzy přezdívat i tomuto nápoji.
Rosé je víno, které v české kotlině dlouhou dobu stálo ve stínu svých bílých a červených kolegů. Jeho obliba však neustále – a právem – roste. Proto se spolu s námi pojďte vydat za jeho historií, pěstováním a výrobou.
Nejen bílá, červená a růžová mohou být vína podle své barvy. Novinkou posledních let jsou u nás vína oranžová. Kromě zajímavé barvy (může být temně žlutá, měděná, rezavá či zcela oranžová) zaujmou i svojí nezvyklou chutí sherry nebo máty.
Nejste z toho také někdy zmatení? Pijete stolní víno, víno s přívlastkem, pozdní sběr, výběr z hroznů nebo bobulí? Pokud nechcete skončit u konstatování, že víno je červené, bílé, růžové či oranžové, pojďte se naučit dělení vín podle jeho jakosti.