Zdravý životní styl

Rakytník zvyšuje imunitu

Rakytník řešetlákový je dlouhověký keř, který můžeme díky jeho nenáročnosti pěstovat kdekoliv. Jeho malé oranžové plody tvaru bobulí jsou velmi léčivé – chrání náš organismus proti depresi či stresu a hlavně zvyšují naši odolnost proti všemožným infekcím.

Proč je rakytník zdravý?

Oranžové plody rakytníku obsahují mnoho vitamínů – např. vitamín C, A, D, F, K a skupiny B, rutinu a flavonoidů. Dále v nich nalezneme pektin, silici, třísloviny, organické kyseliny, oleje a minerály a mnoho dalších zdraví prospěšných látek.

Zásadní je také obsah alkaloidu hippopheinu, který se v těle přeměňuje na serotonin – hormon důležitý pro celkovou vitalitu, chránící organismus proti depresi a nádorům.

Můžeme říci, že rakytník působí jako biogenní stimulátor, zvýší odolnost jak proti infekcím tak i proti stresu. Příznivý vliv má rovněž na krevní oběh, působí hojivě na sliznice dýchacího a trávicího ústrojí  i na klouby. Rakytník je skvělou prevencí proti civilizačním chorobám jako je arterioskleróza. Účinné látky jsou také obsaženy i v jeho listech, ale oproti bobulím je v listech pouze menší množství.

Pěstování rakytníku

Rakytníku prospívají kamenité a písčité půdy, zásadité nebo neutrální. Dále má rád slunná místa a díky jeho odolnosti snese i zasolenou půdu. Jelikož se jedná o keř dvoudomý, je nejlepší vysadit skupinku, kde převažují samičí rostliny, zastoupeny by měli být i samčí. Pupeny samčích rostlin jsou větší a raší hustěji než samičí.

Plody rakytníku dozrávají na konci srpna až října, podle jeho odrůdy. Je třeba je sklízet včas, protože v přezrálých plodech se snižuje množství zdraví prospěšných látek.

Použití rakytníkových plodů

Zralé plody šlechtěných odrůd jsou chutné i čerstvé. Aby látky byly co nejúčinnější, je nejlepší plody konzumovat buď čerstvé, nebo z nich vylisovat šťávu. Z rakytníku lze dělat rovněž různé sirupy, marmelády a likéry. Při tepelné úpravě plodů však musíme počítat s tím, že se některé látky díky teplu znehodnotí. Plody můžeme sušit (a připravovat z nich čaj) nebo je rozemlít na prášek. Velmi účinná je také rakytníková tinktura,  která se užívá na žaludeční vředy nebo při kloubních potížích (revma, dna).

Náš tip: Rakytníkový sirup

Potřebujeme: 3 l rakytníkových zralých plodů, 2 l vody, 20 g kyseliny citronové, krystalový cukr

Omyté plody rozmačkáme, zalijeme vlažnou vodou, přidáme kyselinu citronovou a necháme 24 hodin odstát. Potom vše přecedíme, vymačkáme a na každý 1 l šťávy přidáme 1 kg krystalového cukru. Zahřejeme nad plamenem (ale jen mírně, nesmíme vařit!), aby se nám cukr rozpustil. Ještě teplý sirup plníme do láhví.

Poznámka: Rakytníkový sirup přidáváme do vody nebo čaje – získáme tak osvěžující a posilující nápoj, jež podporuje výkonnost při fyzické i psychické zátěži. Pro vysoký obsah biologicky aktivních látek se rakytníkový sirup doporučuje například pro těhotné ženy.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.