Na pultech našich obchodů či na farmářských trzích se stále častěji můžete setkat s mangoldem. I tak existuje velká skupina lidí, která o této zelenině nikdy neslyšela.
Tuto dvouletou rostlinu znali už staří Řekové a Římané. Naše babičky či prababičky pak používaly rozdrcený pražený čekankový kořen jako kávovou náhražku – cikorku. Dnes se čekanka salátová pěstuje v Evropě, severní Africe i Asii a její rychlené puky se sklízejí od zimy až do jara.
Víte, že chřest můžeme koupit zelený, bílý či fialový? Bez ohledu na barvu jsou však jeho účinky na zdraví přímo zázračné! Je důležitý pro správné hormonální procesy v těle, obnovu a omlazování buněk a krvetvorbu, ale i pro naši mentální kondici, zdravý spánek, paměť a pevné nervy.
Růžičková kapusta je skvělým pomocníkem při hubnutí – podporuje vylučování vody z těla, pomáhá detoxikaci organismu a odplavování odpadních látek. Kromě toho zlepšuje i kvalitu naší pleti a vlasů. K dostání je od podzimu do jara a vykouzlit se z ní dají v kuchyni opravdu divy.
Ing. Petr Havlíček absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, obor technologie potravin. Tento známý specialista na zdravou výživu spolupracoval např. s běžkyní Kateřinou Neumannovou nebo desetibojaři Tomášem Dvořákem a Romanem Šebrlem. Nám zde dnes prozradí, jaké jsou mýty kolem zdravé výživy.
Bambus roste v tropických a subtropických oblastech Asie, Afriky a Ameriky. Musí se rychle sklízet a zpracovat, rychle totiž dřevnatí. Bez bambusových výhonků si snad ani žádnou asijskou kuchyni nelze představit.
Zdravá strava má vliv na léčení alergií, kožních nebo očních nemocí, neurózy a mnohých dalších chorob. Nebojme se proto nahradit například do karbanátků maso uvařenou a pomletou sójou (sójovými boby) a k tomu naservírovat oblohu ze syrové zeleniny.
Naše prababičky znaly mnoho druhů zeleniny, na níž se časem jaksi pozapomnělo. Příkladem mohou být artyčoky, které se podávaly třeba dušené na másle nebo plněné nádivkou z telecího masa a bílého vína. Dnes navíc poznáváme, jak moc jsou artyčoky zdravé.
Drůbeží maso je jemné a křehké, je zdrojem plnohodnotných bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Navíc hrabavá drůbež má nižší energetickou hodnotu a je lehce stravitelná. Jeho kvalitu ale samozřejmě ovlivňuje krmení, druh a stáří opeřence.