Co nám prospívá

Vyberte si z 79 článků

Jablečný ocet

Používáte doma jablečný ocet? Pokud ne, tak byste měli začít. Jablečný ocet je totiž vynikající pomocník pro naše trávení, pokožku, hladinu cholesterolu, hladinu cukru, ale i dobrý spánek. Kromě toho pomáhá také při hubnutí.
Číst dále »

Kakao je dobré na srdce

Kakaové boby obsahují značné množství antioxidantů flavonoidů, které mají vliv na ochablé lidské cévy. V kakau se jich skrývá dokonce víc než v červeném víně!
Číst dále »

Čokoláda je zdravá!

Čokoláda není zbytečná mlsnota. Již v 19. století jeden slavný přírodovědec tvrdil: „Nikde jinde příroda nevtěsnala takové množství živin na tak malý prostor, jako to udělala v případě kakaových bobů.“ Současné výzkumy to jen potvrzují.
Číst dále »

Příprava na zimu začíná v létě

Naši předci uměli po tisíciletí žít v souladu s přírodou. V létě jedli, co se právě urodilo, a v zimě, co se dalo uskladnit. Vstávali se sluncem, chodili spát se slepicemi. Vůbec to z pohledu lidské historie není tak dávno, kdy jsme to změnili.
Číst dále »

Zdravé mlsání pro děti

Které dítě nemá rádo sladké?! Ale co naplat, zdravé to není. Časté pojídání sladkostí s obsahem bílého cukru rafinovaného z cukrové řepy vede k obezitě. Na ni jsou pak navázané kožní problémy, potíže s klouby a páteří, s dechem, děti se snadněji unaví. Přetěžuje se jejich srdíčko, mají již v dětském věku vyšší krevní tlak i cholesterol, problémy se zuby, v dospělosti se přidává cukrovka. I za vznik poruch soustředění a hyperaktivitu se dává vina bílému cukru.
Číst dále »

Znáte všechny druhy pepře?

Kmotře Petře, víte, jakého v kuchyni užít pepře? Na světě existuje přes dva tisíce druhů pepře a koření, které se takto označuje, ačkoliv ve skutečnosti pepřem není. A který z nich používáte v kuchyni vy?
Číst dále »

Jídlo podle ročních období

Každé roční období přináší v našich končinách jiné klima, které bychom měli respektovat, i co se týče stravování. Co zrovna venku roste, je právě to, co naše tělo potřebuje. Například v létě tělo potřebuje ochladit, a tak sáhneme po čerstvém ovoci a zelenině, které v tomto období dozrává. V zimě naopak potřebujeme zahřívat a vyživovat naše ledviny, jež jsou podle tradiční čínské medicíny radiátorem našeho těla. Proto jíme uskladněnou kořenovou zeleninu, zatímco čerstvé saláty omezíme na minimum.
Číst dále »

Seznamte se s infrasaunou

Venku si ještě teplo neužijeme, tak kde se pořádně ohřát? Zamiřte do sauny. Že je pro vás ve finské sauně moc velké horko, které vám vadí, či dokonce není vhodné vzhledem k vašemu zdravotnímu stavu? Alternativou je infrasauna.
Číst dále »

Quinoa pomáhá k lepšímu spánku

Quinoa (čteme kinoa) neboli merlík čilský je rostlina pocházející z jihoamerických And, jejíž semena se používají jako obilnina. Tato drobná kulatá zrnka quinoi se často na první pohled zaměňují s kuskusem nebo amarantem.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky