Co nám prospívá

Vyberte si z 80 článků

Bez pohybu není zdraví

Bez pohybu se živé organismy prostě neobejdou. Člověka pohyb provází od narození až do konce života. A pokud ho máme nedostatek, naše tělo chátrá, přidávají se různé choroby.
Číst dále »

Žijme zdravě po celý rok

Své zdraví bychom si měli chránit každý den, ne na něj začít myslet, až když nastanou problémy. Přečtěte si proto naše rady, jak se udržet v dobré kondici přiměřeným pohybem a čemu věřit či nevěřit ve zdravé výživě.
Číst dále »

Zdravý život o Vánocích

Ani vánoční čas není obdobím, kdy můžeme zcela zapomenout na správnou životosprávu. Měli bychom mít přes veškerá lákadla, která na nás číhají v podobě vánočních hodování, na mysli právě svoje zdraví. Věřte, že když místo neustálé konzumace vánočního cukroví vyrazíme ven na procházku, naše tělo nám jen poděkuje.
Číst dále »

Kapr v méně obvyklé podobě

Nejpopulárnější obyvatel českých rybníků je spjatý s vánočními svátky stejně jako ozdobený stromeček. Usmažený v trojobalu je nejoblíbenějším štědrovečerním pokrmem. Co letos obměnit zvyklosti a naservírovat kapra v méně obvyklé podobě?
Číst dále »

Jmelí je léčivá droga

K tradičním vánočním zvykům, které přežívají dodnes, patří snítka jmelí, s níž do domu vchází láska a štěstí. Věděli jste ale, že se jmelí používá i k léčbě různých neduhů? Zejména působí na snížení krevního tlaku, pomáhá od bolesti hlavy či revmatikům. Pozor si však musíme dát na jeho množství.
Číst dále »

Co bychom měli snídat?

Nedostatek času, chybějící pocit hladu, snaha zhubnout – to jsou jedny nejběžnějších důvodů, proč snídaně v českých domácnostech nevypadá tak, jak by měla. Často právě na prvním jídlu dne končí naše jakákoliv předsevzetí.
Číst dále »

Co Čech, to houbař

„Pojď, hříbečku, do košíčku…“, také si tuhle odrhovačku broukáte, když procházíte voňavým lesem a bystrýma očima lovíte úskočné klouzky, skryté poddubáky a zrzavé ryzce do večerní smaženice?
Číst dále »

Příprava na zimu začíná v létě

Naši předci uměli po tisíciletí žít v souladu s přírodou. V létě jedli, co se právě urodilo, a v zimě, co se dalo uskladnit. Vstávali se sluncem, chodili spát se slepicemi. Vůbec to z pohledu lidské historie není tak dávno, kdy jsme to změnili.
Číst dále »

Jídlo podle ročních období

Každé roční období přináší v našich končinách jiné klima, které bychom měli respektovat, i co se týče stravování. Co zrovna venku roste, je právě to, co naše tělo potřebuje. Například v létě tělo potřebuje ochladit, a tak sáhneme po čerstvém ovoci a zelenině, které v tomto období dozrává. V zimě naopak potřebujeme zahřívat a vyživovat naše ledviny, jež jsou podle tradiční čínské medicíny radiátorem našeho těla. Proto jíme uskladněnou kořenovou zeleninu, zatímco čerstvé saláty omezíme na minimum.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky