Zdravé ovoce a zelenina

Vyberte si z 68 článků

Okurky čistí tělo i pleť

Do Evropy se okurky dostaly díky zámořským plavbám asi v 16. století. Jejich blahodárné účinky neunikly pozornosti tehdejších lékařů i lidových léčitelů. Bílkoviny v okurce obsažené povzbuzují ledviny, omezují buněčné bujení, pročišťují ústrojí a působí hojivě na pokožku.
Číst dále »
0 komentářů

Nektarinky podporují imunitu

Nektarinky byly vyšlechtěny z broskví a oproti svým příbuzným jsou hladké, lesklé a nemají chloupky. Název nektarinky pochází z řeckého slova „nektar“, jež v mytologii znamená „nápoj bohů“.
Číst dále »
0 komentářů

Cibule čistí cévy a tepny

Cibule je nejběžnějším druhem zeleniny, bez níž se neobejde snad žádná kuchyně. Přidává se do polévek, je nedílnou součástí většiny omáček, používá se při pečení masa, do salátů, pomazánek, zapékaných pokrmů. A navíc je velice zdravá.
Číst dále »
0 komentářů

Banány uklidňují nervy

Snad všechny děti mají rády banány. Kromě toho, že jsou sladké, zdravé a syté, jsou i „šikovně zabalené“ a tedy vhodné pro svačinku kdykoliv a kdekoliv. Banány jsou prostě ideální pamlsek, který navíc pomáhá při poruchách spánku a uklidňuje nervy.
Číst dále »
0 komentářů

Broskve zlepšují náladu

Broskve jsou ovoce s vynikající chutí i vůní. Obsahují navíc velké množství niacinu (vitamínu B3), díky němuž zlepšují naši náladu a snižují případnou nervozitu a vnitřní neklid. Zároveň broskve pomáhají při léčbě bronchitidy, kašle a astmatu.
Číst dále »
0 komentářů

Citrony přispívají ke štěstí a euforii

James Cook jako první kapitán dokázal zabránit kurdějím na palubě, když přikázal posádce jíst pravidelně citrony. Málokdo ale ví, že v citronech obsažený vitamín C pomáhá také vytvářet hormony štěstí a euforie.
Číst dále »
0 komentářů

Papriky posilují krevní oběh

Paprika patří obdobně jako rajčata nebo brambory do čeledi lilkovitých rostlin a za její pravlast je považováno Mexiko. Věděli jste ale, jak je zdravá? Má totiž pozitivní vliv na celkovou fyzickou i duševní svěžest, posiluje krevní oběh a působí proti vzniku krevních sraženin.
Číst dále »
0 komentářů

Švestky zlepšují peristaltiku střev

V české kuchyni švestky vždy patřily k oblíbenému ovoci. Na stole nemohl chybět švestkový koláč či švestkové knedlíky. Jsou vynikající k přímé konzumaci, zpracované na marmelády, povidla, kompoty, křížaly. A muži je zase milují kvůli domácí slivovici.
Číst dále »
0 komentářů

Ledový salát pomáhá usnout

Ledový salát se podobá hlávkovému salátu, ale jeho listy jsou tužší a drží více u sebe. Svůj název získal podle lesklého povrchu listů, které vypadají jako zkřehlé mrazem. Málokdo však tuší, že ledový salát je velmi zdravý – mimo jiné zmírňuje stres, uklidňuje nervy a pomáhá při usnutí.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání článků

Rubriky