Zdravé potraviny

Vyberte si z 48 článků

Oříšky jsou chutné i léčivé

Kromě neodolatelné chuti nalezneme v oříšcích spoustu užitečných živin. Například pistácie snižují cholesterol, kešu léčí oči i kůži, mandle uklidňují nervy, arašídy chrání před zubním kazem a vlašské ořechy zase snižují krevní tlak. Jak bychom tedy mohli odolat tomuto zdravému mlsání?
Číst dále »

Vlašské ořechy působí blahodárně na mozek

Jejich energetická hodnota je dost vysoká – již 7 ořechů obsahuje přibližně 185 kalorií, což spálíme asi čtyřiceti minutami chůze. Přesto vlašské ořechy v sobě mají více kladů než záporů. Snižují riziko cukrovky a rakoviny, zlepšují soustředění, zbystřují a zrychlují paměť, blahodárně působí na snížení našeho cholesterolu či krevního tlaku.
Číst dále »

Dýňová a slunečnicová semínka snižují cholesterol

Jsou malá a nenápadná, přesto v sobě skrývají pokladnici plnou zdraví! Možná právě proto je opeřencům do zpěvu, když celý den zobají nejrůznější zrníčka. Zobněte si taky!
Číst dále »

Kurkuma – zlatý kořen pro zdraví i kuchyni

Kurkuma, často nazývaná „zlaté koření“, si našla cestu z indických a asijských kuchyní až na naše stoly. Není to ale jen běžné koření – díky své výrazné barvě, jemně zemitě-hořké chuti a hlavně zdravotním účinkům patří mezi skutečné superpotraviny.
Číst dále »

Skořice: Koření, nebo lék?

Vůně skořice neodmyslitelně patří nejen k vánočním svátkům, ale obecně k jakémukoliv studenějšímu období roku. Dokáže zahřát ještě dřív, než její příjemně štiplavá chuť pošimrá na jazyku. Ať už asociuje voňavý jablkový závin, svařené víno, rolky z kynutého těsta nebo třeba latté lehce poprášené skořicovým práškem, stačí jen popřát dobrou chuť!
Číst dále »

Hmyz jako jídlo budoucnosti?

Obvykle vám radíme, jak se nezvaných hmyzích návštěvníků v domácnosti zbavit. Tentokrát vás zkusíme přesvědčit, abyste je naopak přizvali do kuchyně a okusili na vlastní chuťové buňky.
Číst dále »

Víte, co znamená RAW?

RAW (čteme ró) označuje potraviny, které nejsou tepelně zpracované při vysokých teplotách. Díky tomu si uchovávají maximum přirozených živin, vitamínů a minerálů. V COOPu seženete dvě RAW tyčinky Nový Den: Mango s kešu a Malina.
Číst dále »

Jáhly zlepšují kvalitu pleti i vlasů

Jáhly byly dříve běžně konzumovanou potravinou. Později jakoby se na ni úplně zapomnělo, ale dnes se vrací do jídelníčků mnohých lidí, především těch, kteří se snaží zdravě žít. Co jsou přesně jáhly a proč byste si pro ně měly udělat prostor i ve vašem jídelníčku?
Číst dále »

Olivový olej působí proti zánětům v těle

Olivový olej již naštěstí nechybí v téměř žádné spíži a čím dál tím častěji po něm při každodenním vaření saháme. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní? A víte, jak jej správně při vaření používat?
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky