Ani vánoční čas není obdobím, kdy můžeme zcela zapomenout na správnou životosprávu. Měli bychom mít přes veškerá lákadla, která na nás číhají v podobě vánočních hodování, na mysli právě svoje zdraví. Věřte, že když místo neustálé konzumace vánočního cukroví vyrazíme ven na procházku, naše tělo nám jen poděkuje.
Nejpopulárnější obyvatel českých rybníků je spjatý s vánočními svátky stejně jako ozdobený stromeček. Usmažený v trojobalu je nejoblíbenějším štědrovečerním pokrmem. Co letos obměnit zvyklosti a naservírovat kapra v méně obvyklé podobě?
V posledních letech se hodně hovoří o celiakii, chronické chorobě, kterou způsobuje nesnášenlivost vůči lepku. Jedná se o nesnášenlivost vůči přírodní bílkovině, která se vyskytuje v pšenici a příbuzných obilovinách, a tudíž i v potravinách z nich vyrobených.
Vánoce máme spojené s vůní vanilky a dalšího koření, které přidáváme do všemožných druhů vánočního cukroví. Ať už jste věrni svým rodinným receptům, nebo zkoušíte stále nové a nové laskominy, nemusíte se strachovat, že o tyto perly zůstanou ochuzeni členové rodiny a hosté, kteří musejí dodržovat bezlepkovou dietu.
Svěží vítr podzimu a zimy často přináší víc než jen krásu padajícího listí a zasněžené krajiny. Pro mnohé přináší totiž i nástup nachlazení, které nám způsobuje nepříjemnosti a nepohodlí. Vyzbrojeni znalostmi a několika osvědčenými lidovými prostředky však můžeme posílit svůj imunitní systém a zůstat odolní.
Jsou to krásné chvíle. Sedíme, jen tak si přemýšlíme, odpočíváme a k tomu vychutnáváme sklenku vína. Je to Portugal, Frankovka, nebo Vavřinec? Müller, Ryzlink, či Veltlín?
Jak známo, pití vína v rozumné míře je zdravé. Jak si ale tento nápoj starý téměř jako lidstvo samo dokonale vychutnat – tedy do jaké skleničky a při jaké teplotě jej nalévat a co sledovat v jeho barvě, vůni a chuti?
Nedostatek času, chybějící pocit hladu, snaha zhubnout – to jsou jedny nejběžnějších důvodů, proč snídaně v českých domácnostech nevypadá tak, jak by měla. Často právě na prvním jídlu dne končí naše jakákoliv předsevzetí.