Brambory omyjeme, uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a pokrájíme na drobné kostičky. Přidáme okapaný hrášek s karotkou, nadrobno pokrájenou cibuli a sledě, nastrouhaná uvařená vejce s nastrouhanými sladkokyselými okurkami. Jemně vmícháme majonézu s hořčicí a dochutíme solí a mletým pepřem. Salát necháme v chladu do druhého dne rozležet.

Poznámka: Kořeny „českého” bramborového salátu sahají až do carského Ruska a poloviny 19. století. V té době byla v Moskvě oblíbená luxusní restaurace Hermitage s belgickým šéfkuchařem Lucienem Olivierem. Na jeho proslavený bramborový salát (do něhož přidával např. křepelky, uzený jazyk nebo kaviár) se sjížděli bohatí Rusové zdaleka. Když Olivier zemřel, jeho rodina opustila Rusko a vzala s sebou i slavný recept. Salát se tak dostal do španělské, francouzské, ale i italské či české kuchyně – s tím rozdílem, že z původního receptu zmizely drahé ingredience.