Tipy a rady

Co ochutnat z finské kuchyně?

Už jste ochutnali finskou kuchyni? I když není tak proslulá jako některé jiné mezinárodní kuchyně, najdete v ní řadu pokrmů, které stojí za to vyzkoušet. A jaké chutě vám nabídnou finské pokrmy?

O finské kuchyni

Finská kuchyně je ovlivněná i dalšími mezinárodními kuchyněmi, především švédskou a ruskou. Celkově je zdravá, pestrá a vyváženější.
K jejím základním ingrediencím patří díky přístupu k Baltskému moři a jezerům ryby (losos, síh, štika, sleď). Dalšími často využívanými surovinami ve finské kuchyni jsou maso (kuřecí, vepřové, hovězí, ale i sobí a losí), brambory, zelenina (především tuřín, kapusta), ale také houby, ovoce, mléčné výrobky a celozrnné produkty (oves, ječmen, žito).

Ve Finsku se ke všem jídlům podává čistá voda. Oblíbenými jsou však i mléko a mléčné nápoje.
Z alkoholických nápojů je nejznámější finské vodka a rozšířené jsou i různé domácí likéry. Ochutnat můžete i tamější svařené víno, pivo s příchutí jalovce a pije se tu i poměrně hodně kávy. Jste-li jejím milovníkem, z nabídky si určitě vyberete.

Výběr z tradičních finských jídel

Z tradičních finských jídel si uveďme například:

Finský chléb:

Je oblíbenou součástí finské kuchyně. Podává se k většině pokrmům. Ochutnat můžete různé druhy chleba. Oblíbený je tmavý nakyslý žitný chléb. Nejenže je chutný, ale i velmi zdravý. Zkuste také kulatý chléb z žitné mouky s dírou uprostřed či laponský chléb.

Stroganov:

Jde sice o ruský pokrm, ale ve Finsku je velmi rozšířený. Je z hovězího masa, zakysané smetany, rajčatového protlaku, nakládaných okurek, cibule, žampionů. Podává se s různými přílohami.

Leipäjuusto:

Je to tradiční laponský sýr. Nejčastěji se vyrábí z kravského mleziva. Podává se v salátech, ale i s kávou. Můžete se setkat s variantou, kdy je přímo kávou zalitý.

Lihapullat:

Jsou to populární kuličky z mletého masa (vepřového a hovězího). Servírují se s omáčkou a brambory či bramborovou kaší. Kuličky jsou kořeněné a pečou se v troubě či se smaží na pánvi.

Poronkaristys:

Jedná se o dušené sobí maso. Je to laponská specialita. Sobí maso se krájí na tenké plátky, okoření se a smaží s liškami. Zalévá se smetanou či pivem.

Karjalanpaisti:

Tato směs vepřového a hovězího masa (někdy i jehněčího) se připravuje s kořenovou zeleninou a kořením. Trochu připomíná naší svíčkovou.

Finské sladkosti

Typickou finskou sladkostí je sallmiakki. Jde o tmavé bonbóny kombinující sladkou a slanou chuť. Mají lékořicovou příchuť.
Ve Finsku jsou oblíbenou sladkostí palačinky připravované na otevřeném ohni. Nejčastěji se zdobí lesním ovocem, zmrzlinou a šlehačkou.
Z dalších typických finských sladkostí můžete ochutnat sladké pečivo z kynutého těsta s kardamomem s mandlovým krémem (laskiaispulla), Runenbergovy dortíky, cereální placky s džemem (oblíbené k snídani), šátečky s lesními plody a našli bychom i další pochoutky.

A co si myslíte vy o finské kuchyni? Nalákal vás nějaký pokrm k jeho ochutnání?



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.