Tipy a rady

Pěstujeme chryzantémy

Ve své domovině v Číně a Japonsku je chryzantéma velice oblíbená a odpradávna patřila k proslulým bylinám čínské kuchyně. Nálev z květů, listů i kořenů se užíval především při infekcích a horečce, pro posílení jater a zraku, při vysokém krevním tlaku či cukrovce.

Chryzantéma byla v Asii považována za symbol věčného života, aristokracie a mužnosti. Je to nevysoká keříčková rostlina, která kvete drobnými kvítky různého zbarvení (bílé, žluté, oranžové či fialová barvy). Tato trvalka má květy od jednoduchých tvarů až po plné. Chryzantémy jsou ideální pro pěstování na záhonu nebo i doma v nádobách. Můžete je zakoupit v zahradnictvích, květinářstvích či ve vybraných obchodech COOP.

Jak se starat o chryzantémy?

V průběhu léta a podzimu odkvetlé květy pravidelně ostříháváme (tím se budou tvořit stále nové a pokvetou mnohem déle). Před příchodem mrazů rostliny i s nádobou schováme a necháme přezimovat na světlém, ale bezmrazém místě. Teplota by se měla ideálně pohybovat mezi 5 až 8° Celsia, vzduch by měl být suchý (zaléváme jen minimálně).

V březnu rostliny přemístíme na světlé místo s teplotou mezi 12 až 15 °Celsia a postupně zaléváme více. Během dubna odstřihneme z výhonků vrcholové řízky a necháme je zakořenit v substrátu s příměsí rašeliny a písku, pod krytem z perforované průhledné plastové nádoby či fólie. Teplota by se ideálně měla pohybovat mezi 15 až 20° Celsia, substrát udržujeme stále mírně vlhký. Zhruba za další měsíc můžeme zakořeněné sazeničky přesadit na záhon. Přibližně po třech týdnech po přesazení řízků zaštípneme vrcholek za čtvrtým až šestým lístkem, aby sazeničky narostly do hustých a košatých keříků. Větší a pozdně kvetoucí odrůdy můžete v průběhu června (nejdéle do poloviny července) zaštípnout ještě jednou. Chryzantémy v době květu potřebují pravidelnou a dostatečnou zálivku a neustálé přihnojování.

Náš tip: Čaj z chryzantémy

Potřebujeme: sušené květy z chryzantémy – v prodejnách zdravé výživy nebo bylinných lékárnách koupíme sypaný chryzantémový čaj (JU HUA TEA)

Špetku chryzantémových květů dáme do průhledné sklenice či hrnku a zalijeme vařicí vodou. Necháme chvílli vyluhovat a poté pijeme. Užíváme 2 až 3x denně. Zalívat můžeme opakovaně.

Poznámka: Čaj z kvítků chryzantém má antiseptické účinky, zlepšuje vidění, záněty a únavu očí, zabraňuje infekcím dýchacích cest, snižuje horečky i bolesti hlavy, očišťuje játra, odstraňuje bolest, snižuje vysoký krevní tlak, uvolňuje křeče a pomáhá i diabetikům. Léčí angíny, chřipky či záněty hrdla.

Máte-li problémy s očima (dlouho čtete nebo pracujete s počítačem), připravte si nálev a teplé kvítky chryzantém si přiložte na víčka, dokud nevychladnou. Stejně můžete využít jejich hojivé vlastnosti při zánětech kůže, vřídků nebo akné. Pokožku si nálevem z chryzantém můžete omývat a kytičky přikládat na problematická místa.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.