Tipy a rady

Pampeliška je výborná pro tělo, pleť i zahradu

Pampeliška je výborná pro tělo, pleť i zahradu

Pampeliška je známá a uznávaná léčivka, což napovídá i její botanický název – smetánka lékařská. Pampeliška je úžasná nejen při použití do salátu, do medu, čaje či pampeliškového vína, ale své uplatnění najde i v péči o naši pleť nebo jako přírodní zahradní hnojivo.

První písemné zmínky o pampelišce pocházejí ze sedmého století z Číny. Podrobnější záznamy zanechal středověk, kdy mniši vyráběli z pampelišek víno. Z pražených kořenů bohatých na minerály se pak po staletí připravovala káva coby nápoj posilující zubní sklovinu a stavbu kostí.

Proč je pampeliška zdravá?

Pampeliška čistí tělo od jedu, snižuje krevní tlak, podporuje trávení, zklidňuje a omlazuje pleť. Všechny části pampelišky se dají zužitkovat – to platí i pro léčebné využití. Kořen má žlučopudné a močopudné účinky. Je mírně projímavý a působí jako antirevmatikum a prostředek čistící játra. Používá se v době před květem.

Tato rostlina je bohatá na vitamíny A, C, D a betakaroteny, obsahuje také oxid draselný, vápník a jedenapůlkrát více železa než špenát. Čistí organismus od jedu (včetně drog, nikotinu a alkoholu), pomáhá léčit kožní a ledvinové poruchy, podporuje krvetvorbu a stavbu kostí.

Čerstvé mladé listy podporují látkovou výměnu, užívají se při žlučových kamenech a snižují krevní tlak.

Pampeliškové recepty:

Pampeliškový med

365 velkých rozvinutých květů pampelišky, 2 celé omyté citróny bez jadérek, 2 kg krystalového cukru

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce a přelijeme je 2 litry vody. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Do druhého dne necháme vyvařené květy louhovat, pak je vymačkáme přes plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citrony a cukr. Vaříme 60 až 90 minut za občasného promíchání čistou (novou) vařečkou. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme a sklenice obrátíme dnem vzhůru.

Pampeliškový čaj

Čtvrt šálku čerstvých pampeliškových listů natrhaných na kousky přelijeme vroucí vodou a po 5 minutách scedíme. Popíjíme pro dobrou kondici.

Pampeliškové víno

2 litry pampeliškových květů (okvětních plátků), 2 litry vody, kůra z 1 pomeranče, 1 citrón, 1 kg cukru, 2,5 cm kořene zázvoru, 1/2 lžičky pivovarských kvasnic, 1/2 krajíčku chleba

Okvětní plátky dáme do velikého smaltovaného hrnce a přelijeme vroucí vodou. Překryjeme čistým plátnem a necháme 3 dny stát. Občas promícháme. Vodu slijeme do jiného hrnce, přidáme nakrájenou kůru, cukr, zázvor, plátky vydrhnutého citrónu a vaříme 30 minut. Poté tekutinu slijeme a vychladíme, přidáme kvasnice namazané na chleba a necháme 2 dny stát. Přefiltrujeme (nejlépe do soudku) a zazátkujeme. Po dvou měsících zrání stočíme víno do lahví a uzavřeme korkem.

Pampeliška v kosmetice:

Pampeliškový ocet

Používá se k oplachování vlasů po umytí nebo do koupele jako tonikum a čistič. Pro bohatství minerálů pomáhá na suchou pokožku hlavy i na mastné vlasy.

Do láhve s vinným octem vložíme 15 pampeliškových listů a 4 květy. Láhev zazátkujeme a postavíme na 10 dnů na slunné místo. Denně protřepáváme. Potom ocet přecedíme, staré pampelišky nahradíme novými a proces opakujeme. Nakonec po důkladném protřepání ocet přefiltrujeme, vlijeme zpět do láhve a přidáme pár čerstvých listů.

Pampeliškové jarní tonikum

Máte nečistou mastnou pleť a zvykli jste si ji napařovat? Pak vám přijdou vhod pampeliškové listy – dejte je buď do napařovací lázně, nebo přímo na pleť. Čistou gázu nebo plátno namočte do horkého odvaru a přiložte na obličej.

Pampeliškový balzám

Tento balzám tiší spálenou pokožku po přehnaném slunění a zklidňuje horkem podrážděnou pleť. Pampeliškové listy a květy spařte vroucí vodou – na 2 šálky pampelišek 4 šálky vody. Přidejte 10 dutých stonků a nechte 10 minut louhovat. Pak tekutinu řádně protřepejte, přefiltrujte nebo přeceďte, dejte vychladit a naplňte do lahvičky s rozprašovačem. Aplikujte na podrážděnou pleť, dokud se nezklidní.

Pampeliška na zahradě:

Zahradní hnojivo

Pro velký obsah minerálů (mj. mědi, vápníku a potaše) je pampeliška skvělé přírodní zahradní hnojivo. Zejména měď je důležitým stavebním prvkem úrodné půdy. Bylinka ji „vysává“ svým kořenovým systémem (až 1 m dlouhým) do listů. Pampeliška má navíc schopnost vylučovat etylén, takže je vítaným rostlinným společníkem, který urychluje zrání okolních plodin. Rýčem uvolněte z půdy celé sazenice pampelišek včetně kořenů. Na hromádce je ostrým rýčem nasekejte na kousky, vsypte do kbelíku, přelijte vroucí vodou a nechte přes noc stát. Ráno scezenou vodu použijte jako výživnou zálivku na záhony, spařené listy vyklopte na kompost.

1 komentář pro článek Pampeliška je výborná pro tělo, pleť i zahradu

Vlastimila Kopecká
Pampeliškový med dělam už několik let.Ještě když byly děti malé.Tet ho milují vnoučata,ani na chuti není poznad rozdíl od včelího.


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.