Tipy a rady

Ani kolečko nazmar

Dobrá hospodyňka vykouzlí i z mála vynikající pochoutky. Jak naložit se zbytky uzenin, které ještě mohou na talíři udělat spoustu muziky?

Pomazánky z uzenin

Asi nejrychlejším způsobem, jak si poradit s osamělými kolečky uzenin, je jejich hbité rozsekání na cimprcampr. Rozemletá šunka, suché salámy i uzené maso poslouží jako základ pro vynikající druhy pomazánek. Stačí přidat najemno nasekanou cibuli, kečup, hořčici, sůl a pepř a rychlá svačinka je na stole. Vytříbenější pohoštění nabízí šunková pěna připravená z mleté šunky či šunkového salámu, změklého másla, smetany, soli, pepře a mleté sladké papriky.

Pokud nemáte uzeniny tolik, abyste jí nakrmili celou rodinu, ozvláštněte jí pouze zeleninovou verzi pomazánek! Výborná je najemno nastrouhaná mrkev, s čerstvým sýrem, nastrouhanou šunkou, česnekem, solí a pepřem. Za zkoušku stojí také falešný tatarák z brambor, na který potřebujete namleté zbytky uzenin, nastrouhané brambory uvařené ve slupce, najemno nasekanou cibuli, česnek, sůl, drcený kmín, kečup, hořčici, worcester a chilli dle chuti.

Naložit do octa

Uzeniny, které už nestačíte zkonzumovat, je vhodné naložit do octového láku. Zatímco u špekáčků to považujeme za delikátní pochoutku, použít stejným způsobem párek nebo zbytek točeného salámu už by leckoho nenapadlo! Vynikající pochoutkou ke sklence pěnivého moku jsou potom uzeniny na pivě podávané s čerstvým chlebem a cibulí.

Do polévek i těstovin

Ze starších uzenin můžete vykouzlit vynikající hrstkovou polévku. Stačí je pokrájet nadrobno, orestovat na cibulovém základu, přidat najemno nasekanou kořenovou zeleninu, brambory, luštěniny, houby či kroupy, podlít vývarem, osolit, opepřit a na závěr přidat česnek a jíšku. Uzeninové zbytky se uplatní i v jiných polévkách, které se bez kousku masa neobejdou – namátkou gulášová, zelná, dršťková nebo frankfurtská.

Stejně tak můžeme zbytky uzenin obohatit masové směsi od „boloňských špaget“ až po maďarský guláš. Vždy však s citem pro původní recept – přece jen gothajský salám by se do drůbeží rolky příliš nehodil. Rozemleté uzeniny využijete skvěle do nejrůznější náplní – od listového těsta, přes plněné brambory, zeleninu, až po bramborové knedlíky! Chybějící maso pak můžete nahradit masem sojovým nebo quinoou. Naopak pokud máte uzeniny dostatek, vykouzlete z ní vynikající špíz s bramborami, sýrem i zeleninou.

Poslední kolečka salámů zužitkujete do rychlé vaječné omelety nebo spolu s chlebem vykouzlíte exkluzivní smaženky. Nastrouhaný salám pak ovoní křupavé bramboráky a další zeleninové placky od květákových až po ty brokolicové.

Ani domácí pizza není na množství použitých surovin nikterak náročná. Pokud nechcete vyrábět vlastní těsto, použijte chlazené či zmrazené. Pomažte rajčatovým sugem s ulisovaným česnekem, přidejte uzeninu a další ingredience dle libosti (žampióny, olivy, rajčata, kukuřici sýr). Zprudka zapečte v troubě a rychlá večeře je na stole!

Špagety s pórkem a slaninou

½ pórku, 100 g anglické slaniny (případně jiná uzenina), 2 stroužky česneku, olivový olej, sůl, pepř, parmezán, bílé víno, 1 chilli paprička, špagety

Na olivovém oleji zpěníme najemno nasekaný česnek a dle chuti přidáme drcenou chilli papričku, přidáme nakrájenou slaninu a orestujeme. Přisypeme omytý, na půlkolečka nakrájený pórek, podlijeme vínem a necháme zredukovat. Promícháme s čerstvě uvařenými špagetami, dochutíme čerstvě mletým pepřem a solí, zakápneme olivovým olejem a zasypeme parmezánem.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB