Batáty umyjeme a oloupeme slupku. Odkrojíme oba konce, bývají příliš tvrdé. Nakrájíme na asi centimetr silné proužky. Brambory necháme asi 10-15 minut napařit nad pařákem, aby změkly. Mezitím si jablka zbavíme jádřinců, není nutné je loupat, a pokrájíme na podobné proužky jako brambory. Zapékací misku vymažeme máslem a do ní vložíme napařené brambory společně s jablky. V pánvi smícháme hnědý cukr, lžíci vody, máslo a hřebíček, a vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Směsí poté přelijeme brambory a jablka. Pečeme 30-35 minut na 185°C, dvakrát můžeme při pečení lehce promíchat, aby se jablka i brambory hezky obalily ve sladké směsi. Nakonec posypeme sekanými ořechy a podáváme.