Batáty umyjeme a oloupeme slupku. Odkrojíme oba konce, bývají příliš tvrdé. Nakrájíme na asi centimetr silné proužky. Batáty necháme asi 10 až 15 minut napařit nad pařákem, aby změkly. Mezitím si jablka zbavíme jádřinců, není nutné je loupat, a pokrájíme na podobné proužky jako brambory. Zapékací misku vymažeme máslem a do ní vložíme napařené brambory společně s jablky. V pánvi smícháme hnědý cukr, lžíci vody, máslo a hřebíček, a vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Směsí poté přelijeme brambory a jablka. Pečeme 30 až 35 minut na 185°C, dvakrát můžeme při pečení lehce promíchat, aby se jablka i brambory hezky obalily ve sladké směsi. Nakonec posypeme sekanými ořechy a podáváme.