Zdravý životní styl

Mandarinky snižují cholesterol

Mandarinky jsou citrusy s tenkou kůrou, jež se dá snadno oloupat. Známe více druhů – klasickou mandarinku středozemní, výrazně oranžovou, sladkou a šťavnatou klementinku (bývá prakticky bez pecek), nebo tangerinku se semínky). Mandarinky obecně pomáhají v boji s infekcemi, snižují krevní tlak a cholesterol.

Odkud dostaly své jméno?

Původ názvu mandarinky není úplně jasný. Jedna verze hovoří o tom, že ve starověku byla konzumace těchto citrusů vyhrazena pouze nejvýše postaveným osobám – mandarínům – a díky nim dostaly mandarinky svoje jméno. Další verze pak říká, že mandarinky byly poprvé vypěstovány na ostrově Mauricius, který byl domorodci nazýván Mandara. A tak se toto jméno přeneslo i na mandarinky.

Proč jsou mandarinky zdravé?

Stejně jako i další citrusy, mandarinky obsahují mnoho vitamínu C – antioxidantu, který pomáhá předcházet škodám způsobeným volnými radikály a tím poskytuje ochranu proti rakovině. Dále je zde obsažen vitamínu A a B, z minerálních látek jmenujme hořčík, draslík a fosfor. V blankách mezi jednotlivými měsíčky tohoto šťavnatého ovoce se pak nachází pektin (forma rozpustné vlákniny), který pomáhá výrazně snižovat hladinu krevního cholesterolu. Kůra mandarinky zase obsahuje velké množství éterických olejů, jež mají široké uplatnění v kosmetickém průmyslu.

Kříženec mandarinky a pomeranče

Relativně nový kříženec mezi mandarinkou a pomerančem se nazývá Mandora a pochází z Jamajky. V porovnání s mandarinkami má výrazněji méně cukrů. V Evropě se pěstuje zejména na Kypru a dováží se také z Izraele. Zajímavost: Pokud jsou plody dováženy z Kypru, jsou označovány jako “mandora”, pokud se k nám dostanou z Izraele, pak jsou označovány jako “topas”. Charakteristické pro tento ovocný druh je relativně pozdní doba zrání ­- konec února až březen.

Jak kupovat a skladovat mandarinky?

Naše rady, jak kupovat mandarinky, jaké mají mít rozměry a jak bychom je měli správně doma skladovat, si přečtěte v našem článku ZDE

Vyzkoušejte naše mandarinkové recepty:

Recept na mandarinkový punč máme ZDE

Recept na kuře na mandarinkách naleznete ZDE

Recept na mandarinkový džem s limetkou se nachází ZDE

Náš tip: Mandarinkový masážní olej

Potřebujeme: 1 l mandlového oleje, 1 lžička mandarinkové silice

Mandarinkovou silici nalijeme do mandlového oleje a promícháme. Poté přelijeme do menších lahviček a používáme k masáži na celé tělo.

Poznámka: Mandarinkový masážní olej příjemně sladce voní, je osvěžující a pozitivně působí na nervovou soustavu. Bojuje proti depresi, úzkosti,  melancholii a smutku. Uvolňuje psychické napětí a pomáhá proti nespavosti



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB