Tipy a rady

Znáte historii knedlíků?

Tak jako je propojena historie střední Evropy, je propojena i její kuchyně. Nezřídka se proto vedou bitvy o prapůvod té či oné lahůdky. A u knedlíků tomu není jinak – existují jich na stovky variant. Na talíři tak můžeme objevit knedlíky kynuté, bramborové, houskové, karlovarské, krupicové, špekové, tvarohové, ovocné i plněné nejrůznější zeleninou.

Zatímco v Česku vede knedlík ve tvaru válce, u německých a rakouských kolegů vítězí kulaté knedlíky či noky. Ale knedlíky nejsou pouze středoevropskou výsadou. Anglii můžete ochutnat místní dumplings, které doplňují vývarové polévky nebo se podávají na sladko polité nejrůznějšími sirupy. 

Pořádně nakynutá historie

V dobách dřívějších nebyl knedlík rozhodně řazen mezi přílohy, ale na talíři figuroval jako hlavní jídlo. Jeho název pochází z německého slova „knödel“, které původně označovalo smažené masové kuličky s máčenou houskou.

Později se knedlík začal připravovat z mouky a vařil se ve vodě. Na svědomí jej má prý vojenský kuchař, kterému za války pobořili pec. Měl zadělané těsto na chleba, a tak ho nenapadlo nic lepšího než jej uvařit ve vodě! No a první vařený knedlík byl na světě.

Z dalšího nedostatku údajně vznikl knedlík bramborový – když vojenskému kuchaři scházela mouka, přidal do těsta vařené brambory!

Knedlík v pověstech

Jedna z veselejších pověstí se pojí s německým Deggendorfem, jehož přízvisko zní „Město knedlíků“. Když v dávných dobách táhl na město Přemysl Otakar II., zachránila hladovějící občany žena, která po zvědovi hodila z hradeb knedlík vytvořený z posledních zbytků. Zvěd poté předal informaci, že je město stále v dobré kondici a lidé mají zásob jídla tolik, že s nimi mohou házet! Na počest této statečné knedlíkové bojovnice nechali deggendorfští postavit sochu.

Vídeňský nok versus knedlík

Kdo by neznal legendární scénku z filmu Pelíšky. Málokterý ze svátečních stolovníků ji nepřehrával u nedělního oběda s noky. Pravý vídeňský knedlík obsahuje housku a vaří se v ubrousku v páře – takže není oslizlý jako knedlík, který se vařil ve vodě.

Česká specialita

Typicky českým vynálezem je knedlo-zelo-vepřo. To má údajně na svědomí pražský restauratér žijící v 19. století. Ovšem o tom, zda tenkrát skutečně objevil Ameriku, by se dalo polemizovat. A přestože se mnozí snaží knedlík nahradit zdravějšími variantami, z české kuchyně jistě nevymizí. Zkuste si dát ke svíčkové omáčce rýži. Nebo by vám chutnala křenová omáčka se špagetami?

Víte, co dále patří mezi typicky české speciality?

  • Plněný knedlík v trojobalu;
  • knedlík s vajíčkem;
  • jablečné knedlíky se skořicí a tvarohem.

Jak udělat nejlepší knedlíky?

Náš článek s tipy, jak udělat co nejlepší knedlíky, naleznete ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.