Tipy a rady

Úspěšná družstevní škola v Žatci

Úspěšná družstevní škola v Žatci

Svaz českých a moravských spotřebních družstev (SČMSD) nemá pod svými ochrannými křídly jen spotřební družstva, ale je také zřizovatelem několika škol. Že jste to netušili? Právě proto jsme se rozhodli, že vám postupně jednotlivé školy představíme.

Škola už něco pamatuje…

Na začátek se sluší začít jubilantkou, i když pravda jsme to výročí trochu prošvihli. Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD, Žatec, s. r. o., totiž své 60. narozeniny oslavila již v roce 2019. 

Zdatní počtáři si už jistě vypočítali, že škola byla založena v roce 1959. K tomu dodáme, že od roku 1993 je školou soukromou.

Jaké jsou tu obory?

Maturitu zde studenti skládají v oborech Hotelnictví, Ekonomika a podnikání, Gastronomie. Výuční list lze získat v oborech Kuchař-číšník a od září 2017 také v oboru Výrobce potravin se zaměřením Sladovník-Pivovarník. Jak jinak, vždyť jsme v Žatci. Kdo by se nespokojil ani s touto nabídkou, může využít nástavbové studium pro absolventy učňovských oborů. V rámci nástavby se mohou zájemci v denním či dálkovém studiu vzdělávat v oboru Podnikání.

Atraktivní obor Sladovník-Pivovarník očekává v tomto školním roce své první absolventy, budoucí sládky. Kromě 16 chlapců to bude i 1 nová sládková. Praktické zkušenosti studenti sbírají hned v pěti pivovarech – Žatecký pivovar, pivovary v Lounech, Oseku, Frýdlantě a v Ústí nad Labem. 

Workshopy a zkušenosti ze zahraničí

Pro všechny studenty jsou připravovány nejrůznější odborné kurzy a workshopy, které jim zpestřují výuku, ale zároveň se na nich účastníci naučí spoustu věcí potřebných pro budoucí praxi. Za všechny workshopy zmiňme alespoň Čepování piva a workshop člena Kanadské kulinářské federace pana Hlase na téma Moderní světové trendy. 

Studenti sbírají zkušenosti i v zahraničí. V rámci projektu Erasmus+ prohlubovala více než stovka studentů své zkušenosti v restauracích a hotelech v Německu. Další vyrazili na zkušenou do Itálie, Řecka nebo na Slovensko. 

Úspěšní studenti, studentky i celá škola

Moderní výukový přístup nese samozřejmě ovoce. Studenti získali ocenění Juniorský mistr republiky a 2. vicemistr republiky ve flair stylu, v soutěžích v čepování piva se pyšní prvním místem v Chodovar Cupu i Heineken Cupu. Pozadu nezůstávají ani kuchaři, kteří uspěli na Gastro junior – Bidvest Cupu, Gastro soutěži Kraslice nebo Gastro Labe 2018. 

Škola sama úspěšně pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje pořádá Žatecký Cup, na kterém soutěžící prezentují své barmanské a baristické dovednosti a umění čepování piva. 

Úspěšnost školy dokládá také celá řada ocenění, která získali buď jednotliví pedagogové, nebo škola jako celek. Ve školním roce 2017/2018 obsadila 3. místo v soutěži Dobrá střední škola v Ústeckém kraji nezřizovaná krajem. Za získanou finanční odměnu škola mohla vybudovat a v roce 2019 otevřít vlastní školní mikropivovar. 

V roce 2019 udělila Asociace hotelů a restaurací žatecké škole titul Škola roku 2019 za přínos v oblasti gastronomie. 

Škola si titul opravdu zaslouží, protože pro praktickou přípravu svých žáků dělá první poslední. V září 2018 tak zahájila provoz ve zrekonstruované cvičné školní kuchyni – Gastrolaboratoři, jejíž součástí je i pekárna a prostor pro cukráře. 

A co dál?

Velké plány má škola i do budoucna. V září 2020 by se měl otevřít nový atraktivní maturitní obor Hotelnictví se zaměřením na cestovní ruch a animační činnost. Škola chystá nový mezinárodní projekt, měsíční stáže pod odborným vedením v hotelích v severní Itálii, zejména v Miláně.

Určitě tedy není troufalé tvrdit, že o úspěších školy i jejích jednotlivých studentů budeme slýchat stále častěji. 



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB