Tipy a rady

Kdy péct jaké vánoční cukroví?

Kdy péct jaké vánoční cukroví?

Pokud patříte mezi ty, kteří ctí tradici pečení vánočního cukroví, možná už to u vás doma také začíná vonět vanilkou, oříšky, medem a dalšími ingrediencemi spjatými s pečením. Kde se vzal tento zvyk a jaké druhy cukroví máte nejraději?

Proč se peče vánoční cukroví?

Pečení vánočního cukroví patří mezi adventní tradice. Možná se ve vaší rodině stále udržuje, možná ustoupila. Zamýšleli jste se však někdy nad tím, proč je pečení vánočního cukroví u nás tradicí?

Pochází z pohanské minulosti, kdy se peklo cukroví při oslavách zimního slunovratu. Cukroví mělo chránit domov před zlými silami. Věšelo se na ovocné stromy, na dveře domů i do chlévů.

Pečení cukroví je spjato s Vánoci od 19. století. Druhová rozmanitost cukrovinek, jež se i dnes drží v některých domácnostech, se stala součástí příprav na Vánoce až ve 20 století.

Oblíbené druhy vánočního cukroví

Existuje obrovské množství receptu na vánoční cukroví. Každá rodina má své oblíbené – některé jsou pro ostatní téměř neznámé, jiné jsou chronicky rozšířené a Vánoce bez nich si snad ani neumíme představit. Přibližme si ve stručnosti nejoblíbenější druhy vánočního cukroví.

Perníčky

S jejich pečením se začíná na začátku adventu. To, aby do Vánoc změkly. Existují však i recepty na perníčky, které jsou (na rozdíl do těch tradičních) měkké hned. Perníčky jsou výborné nejen k jídlu, ale hodí se i jako součást vánoční výzdoby.

Vanilkové rohlíčky

I ty byste měli péci alespoň tři týdny před Vánocemi. Jakmile vanilkový cukr provoní vaší domácnost, budete vědět, že se Vánoce skutečně blíží.

Pracny

Někdy se s nimi také můžete setkat pod názvem „medvědí tlapky“ – dle podoby formičky. Obvykle se však pečou i ve formičkách jiných tvarů. Jejich pečení rovněž směřujte na dobu cca tří týdnů před Vánocemi.

Linecká kolečka

Tvoří se z lineckého těsta a slepují se marmeládou. Samozřejmě nemusí jít jen o kolečka. Záleží na vás, jaké použijete tvořítka při vykrajování těsta. Na rozdíl od výše uvedeného vánočního cukroví nevyžadují dlouhou dobu odležení.

Vosí hnízda (vosí úly)

Jde o nepečený druh vánočního cukroví. Lze je naplnit domácím krémem či vaječným likérem. Vosí hnízda nepotřebují dlouhou dobu na odležení, proto je děláme klidně až poslední adventní neděli.

A mnohé další…

Oblíbeným vánočním cukrovím jsou také košíčky, nepečené kuličky, dortoletky, pařížské rohlíčky, rozmanité slepované cukroví, ořechy plněné krémem, kokosky, sněhové rohlíčky s krémem, kokosové tyčinky atd.

A co vy? Pečete vánoční cukroví? A jaké máte nejraději?



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB