Tipy a rady

Kolik je hrstka, špetka či snítka?

Kolik je hrstka, špetka či snítka?

Někdo vařit umí, jiný se to teprve učí. Proboha, co to je špetka cukru, snítka rozmarýnu? Od toho jsme tu my, abychom vás, kteří teprve vařit začínáte, provedli kulinářskými nástrahami. Nakonec zjistíte, že to není žádná věda.

Zvláštní kuchyňské váhy a pojmy

Suroviny ve většině receptů bývají uváděny v gramech, dekagramech, mililitrech, decilitrech, litrech. Ale setkáme se i s množstvím, nad kterým elévovi zůstává rozum stát.

Tady je malý elévský slovníček zvláštních kuchyňských měr a vah, k němuž přikládáme i výklad několika kuchařských pojmů.

Špetka = množství soli nebo koření, které chytneme palcem a ukazováčkem.

Na špičku nože = obdobně malé množství, používá se pro sypké suroviny. Jednoduše to, co se podaří na špičku nože nabrat.

Hrst = množství, které se vejde do polosevřené dlaně

Pár kapek = velmi malé množství oleje či octa, kterými pokapeme pokrm, zhruba tolik, kolik se vejde do čajové lžičky.

Snítka = přibližně deseticentimetrový kousek čerstvých bylinek, například tymiánu, saturejky, rozmarýnu, který vložíme k ostatním surovinám při vaření

Mouka na zaprášení = tolik (většinou hladké či polohrubé) mouky, kolik nám tenkou vrstvou lehce pokryje pokrm připravovaný v pánvi nebo kastrolu.

Vaříme v osolené vodě = není-li uvedeno jinak, tento pokyn představuje vložit na 1 litr vody 1 polévkovou lžíci soli.

Podlijeme sběračkou vody nebo vývaru = obvyklý objem klasické sběračky je 100 ml, tolik tekutiny tedy nalijeme do připravovaného pokrmu.

Záklechtka = směs na zahuštění polévek a omáček vyrobená z vody a hladké (popř. polohrubé) mouky.

Zápražka = směs na zahušťování pokrmů, která se připraví pražením mouky na suché pánvi (bez tuku), zalévá se pak studenou vodou a rychle se míchá, aby se nevytvořily hrudky.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB