Tipy a rady

Ke grilům!

Vůně masa se v posledních dnech již line okolím a ani vy nechcete zůstávat pozadu? Pořádná krkovička, křupavé kuřátko, zelenina rozplývající se na jazyku nebo třeba i sladké ovoce? Nebojte se experimentů a vrhněte se klidně i do neznámého. Z grilu chutná dobře prostě cokoliv.

Moderní grily

Ať už se rozhodnete pro plně elektrický, plynový, anebo si potrpíte na voňavé a pěkně vyuzené masíčko díky práci se dřevem, receptů a možností je nespočet. 

Doba je moderní a vývoj jde kupředu nejen v kuchyni, ale právě i co se samotných grilů týče. Dnes již nemusíte volit mezi plynem a dřevem, nicméně můžete mít to nejlepší z obou. A to za pomoci grilu hybridního. Získáte tak komfortní a rychlou přípravu pokrmů společně s jedinečným aroma, které dodá jen a pouze hořící dříví. Ideální volba pro nerozhodné!

Patříte mezi technologické nadšence a telefon máte vždy po ruce? Ovládáte pomocí něj své bankovnictví, monitorujete srdeční činnost, řídíte na dálku topení v domě? Pak budete nadšeni z grilů ovladatelných právě prostřednictvím chytrých telefonů. Díky nim můžete plně a pohodlně regulovat teplotu i nastavit dobu přípravy. Pokud disponujete i chytrou sondou, mobil vás poté sám upozorní na to, že je pokrm propečený a připravený ke konzumaci.

Vůně z dřevěných třísek

A ještě jeden tip na dokonalý chuťový zážitek, dřevěné třísky! Pokud máte gril na dřevo, popřípadě si dokoupíte speciální udicí box, sáhněte po voňavých třískách. Ať už si je seženete z vlastních zdrojů nebo vyberete z nejrůznějších nabízených možností, tato vychytávka pozvedne vaše grilování na vysokou úroveň. Vyzkoušejte například ořech, třešeň, javor, nebo dokonce třísky z vinných či pivních sudů! Budete nadšeni!

Jakmile již máte toho pravého grilovacího pomocníka, na nic nečekejte a rozpalte jej. A rovnou vyzkoušejte některý z našich do detailu vyladěných receptů. Od předkrmu k dezertu, vše na jednom grilu.

Vyzkoušejte naše speciality z grilu:

Grilované avokádo se sušenými rajčaty a pestem

Lahodný a lehký předkrm i pro milovníky zdravé kuchyně. 

  • 1 menší tvrdší avokádo 
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • hrst sušených rajčat
  • 50 g nivy
  • 1 lžíce bazalkového pesta

Avokádo rozřízneme napůl, vyndáme pecku, pokapeme olivovým olejem, osolíme a zlehka opepříme. Řezem dolů položíme na rozpálený gril a po přibližně 5 minutách zkontrolujeme, mělo by být zlehka nahnědlé. Rajčata pokrájíme na kousky a vložíme do avokáda. Na vrch nasypeme strouhanou nivu a ještě minutu necháme na grilu zapéct, pouze aby se sýr rozpustil. Na závěr pokapeme pestem a ihned podáváme. 

Balkánský sýr se slaninou a pivem

Výrazně slaná chuť perfektně vyvážená hořkostí piva, gastronomická bomba!

  • 100 g balkánského sýra
  • 3 plátky slaniny
  • 100 ml oblíbeného piva

Slanost sýra nejprve trochu stáhneme, nicméně pokud vám nevadí více slané chutě, není to nutností. Kostku naložíme alespoň na hodinu do čisté vody a necháme odstát. Poté slijeme a sýr ještě opláchneme. Zabalíme do slaniny a vložíme na rozpálený gril. Po 5 minutách přelijeme polovinou piva a otočíme, opět necháme 5 minut grilovat, přelijeme zbylým pivem a necháme ještě 2 minutky z každé strany dojít. Podáváme s čerstvým chlebem.

Kuřecí prsíčka v hořčičné marinádě

Hravá směs pikantní hořčice a chilli se snoubí s jemností bílého vína a tymiánu. 

  • 500 g kuřecích prsou
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 dl suchého bílého vína
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • ½ lžičky chilli
  • snítka tymiánu

Maso očistíme a nakrájíme na plátky. V misce si připravíme marinádu tak, že důkladně smícháme všechny suroviny. Kuře naložíme a necháme ideálně přes noc nebo alespoň několik hodin v lednici odležet. Gril rozpálíme asi na 80 °C a maso pečeme z obou stran dozlatova. 

Ovocný špíz s krémem z kozího sýra

A na závěr patří dezert. Ovšem ne ledajaký. Svěží a sladké ovoce doplňuje aromatický kozí sýr. Kombinace na první pohled neslučitelná, na první ochutnání neodolatelná.

  • 100 g jahod
  • 2 tvrdší broskve
  • 100 g ananasu
  • 1 lžíce másla
  • 200 g kozího sýra
  • 100 g zakysané smetany
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce cukru

Broskve a ananas nakrájíme na větší kostičky, jahody ponecháme vcelku. Střídavě napícháme na špejle, potřeme máslem a dáme na mírně rozpálený gril. Mezitím si připravíme krém. V míse vyšleháme smetanu se zakysanou smetanou, kozím sýrem a cukrem. Nakonec zakápneme citronovou šťávou. Ovoce grilujeme z obou stran asi 5 minut, dokud nezačne mírně hnědnout a vonět. Poté ihned sejmeme z grilu a podáváme ještě horké, přelité krémem.

1 komentář pro článek Ke grilům!

Zdeněk
Dobrý den, zírám, jakým ,,moderním,, směrem se ubírá i grilování. Proto velím, zpátky na stromy! Plynový gril je nevyhovující, protože brzy plyn nebude vůbec a nebo bude tak drahý, že si to běžný občan nebude moci dovolit. Kromě ceny plynu pochybuji, že plynový gril se dá koupit v ceně pod 10 000 Kč za kus, což si běžný občan též nemůže dovolit. Stejně tak jsou na nic nějaké elektronické ,,vymoženosti,, které ukradnou kouzlo grilování na dřevěných briketách a nejsou pro každou peněženku. Mě se osvědčil gril soudek v ceně okolo 500 Kč na dřevěné uhlí. Na ohniště grilu nasypu přiměřené množství dřevěných briket, které podpálím pomocí dřívek z rozštípané dřevěné bedničky od zeleniny. Jakmile brikety získají šedivý povlak, nasadím rošt na gril a na rošt vložím to, co chci grilovat. K roštu si sednu a během grilování obracím grilované produkty, reguluji tok vzduchu do ohniště atd. Tento způsob grilování je nejlevnější a dle mého názoru i nejlepší a nepřekonatelný.


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.