Tipy a rady

K čemu se dá použít mléko?

K čemu se dá použít mléko?

Věděli jste, že mléko není jen pouhý nápoj, ale může sloužit například i pro čištění skvrn? Dali jsme dohromady rady a tipy, co dělat, aby mléko nezkyslo či nesrazilo se, a co dalšího ještě mléko dokáže.

Mléko nejen pro zdraví

  • Aby mléko nezkyslo, dáme do něj kostku cukru (jednu na litr). Stejnou službu udělá list křenu vložený do nádoby s mlékem.
  • Při převařování se mléko nesrazí, vhodíme-li do něj kostku cukru nebo hrnec vypláchneme studenou vodou. Mléko při převařování nevzkypí, když okraj hrnce natřeme tukem.
  • Mléko skladujeme v chladu a ve tmě, protože světlo rozkládá tuky, které mléko obsahuje.
  • Mlékem můžeme změkčit starý tvrdý sýr. Stačí sýr na několik hodin namočit do studeného mléka.
  • Mléko (nebo podmáslí) pomáhá křehčit maso. Skvěle se hodí na marinování drůbeže či králičího masa – stačí nechat maso několik hodin namočené a poté upravit běžným způsobem.
  • Když pečete například domácí sladké pečivo (koláče, buchty), potření mlékem před pečením zajistí vláčnější kůrku a lepší barvu.
  • Nemáte po ruce podmáslí potřebné do receptu na buchty či palačinky? Smíchejte hrnek mléka s lžičkou citronové šťávy a nechte 5–10 minut stát. Mléko částečně zkysne a získá podobné vlastnosti jako podmáslí.
  • Pokud se vám podaří jídlo příliš okořenit chilli nebo jinými pálivými přísadami, můžete pálivou chuť zmírnit přidáním trošky mléka. Mléko obsahuje bílkovinu, která neutralizuje účinky kapsaicinu.
  • Když se lehce opaříte nebo spálíte v kuchyni, můžete si postižené místo krátce zchladit studeným mlékem. Neslouží to jako náhrada odborného ošetření, ale dočasně pomůže zklidnit podrážděnou pokožku.
  • Převařené či příliš „rozvařené“ brambory můžete částečně zahustit a zachránit tím, že je rozmačkáte a přidáte trochu mléka a másla. Uděláte tak chutnou kaši, i když to původně zamýšlené jídlo tak úplně nevyšlo.
  • Mléko je výborné v domácí kosmetice. Smíchejte lžíci plnotučného mléka s trochou medu a naneste na obličej. Po 15 minutách smyjte vlažnou vodou. Pleť bude hebká a hydratovaná.
  • Mléko pomáhá čistit skvrny od inkoustu, ovoce, trávy a červeného vína, čistí také kožený nábytek a lakované boty.
  • Odstraňuje zápach z ryb a divočiny, zlepšuje chuť hovězího masa, opravuje přesolené polévky a zeleninu a zachovává bílou barvu květáku při vaření.
  • Naopak čerstvé skvrny od mléka čistíme okamžitým vypráním v teplé vodě, starší odstraníme čistým lihem.
  • Mírně zkyslé mléko využijete ke krátkému namočení zašlého stříbrného příboru. Poté stačí příbor opláchnout, osušit a doleštit měkkým hadříkem.


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB