Věděli jste, že mléko není jen pouhý nápoj, ale může sloužit například i pro čištění skvrn? Dali jsme dohromady rady a tipy, co dělat, aby mléko nezkyslo či nesrazilo se, a co dalšího ještě mléko dokáže.
Mléko nejen pro zdraví
Aby mléko nezkyslo, dáme do něj kostku cukru (jednu na litr). Stejnou službu udělá list křenu vložený do nádoby s mlékem.
Při převařování se mléko nesrazí, vhodíme-li do něj kostku cukru nebo hrnec vypláchneme studenou vodou. Mléko při převařování nevzkypí, když okraj hrnce natřeme tukem.
Mléko skladujeme v chladu a ve tmě, protože světlo rozkládá tuky, které mléko obsahuje.
Mlékem můžeme změkčit starý tvrdý sýr. Stačí sýr na několik hodin namočit do studeného mléka.
Mléko (nebo podmáslí) pomáhá křehčit maso. Skvěle se hodí na marinování drůbeže či králičího masa – stačí nechat maso několik hodin namočené a poté upravit běžným způsobem.
Když pečete například domácí sladké pečivo (koláče, buchty), potření mlékem před pečením zajistí vláčnější kůrku a lepší barvu.
Nemáte po ruce podmáslí potřebné do receptu na buchty či palačinky? Smíchejte hrnek mléka s lžičkou citronové šťávy a nechte 5–10 minut stát. Mléko částečně zkysne a získá podobné vlastnosti jako podmáslí.
Pokud se vám podaří jídlo příliš okořenit chilli nebo jinými pálivými přísadami, můžete pálivou chuť zmírnit přidáním trošky mléka. Mléko obsahuje bílkovinu, která neutralizuje účinky kapsaicinu.
Když se lehce opaříte nebo spálíte v kuchyni, můžete si postižené místo krátce zchladit studeným mlékem. Neslouží to jako náhrada odborného ošetření, ale dočasně pomůže zklidnit podrážděnou pokožku.
Převařené či příliš „rozvařené“ brambory můžete částečně zahustit a zachránit tím, že je rozmačkáte a přidáte trochu mléka a másla. Uděláte tak chutnou kaši, i když to původně zamýšlené jídlo tak úplně nevyšlo.
Mléko je výborné v domácí kosmetice. Smíchejte lžíci plnotučného mléka s trochou medu a naneste na obličej. Po 15 minutách smyjte vlažnou vodou. Pleť bude hebká a hydratovaná.
Mléko pomáhá čistit skvrny od inkoustu, ovoce, trávy a červeného vína, čistí také kožený nábytek a lakované boty.
Odstraňuje zápach z ryb a divočiny, zlepšuje chuť hovězího masa, opravuje přesolené polévky a zeleninu a zachovává bílou barvu květáku při vaření.
Naopak čerstvé skvrny od mléka čistíme okamžitým vypráním v teplé vodě, starší odstraníme čistým lihem.
Mírně zkyslé mléko využijete ke krátkému namočení zašlého stříbrného příboru. Poté stačí příbor opláchnout, osušit a doleštit měkkým hadříkem.