Tipy a rady

Jak brousit kuchyňské nože

Jak brousit kuchyňské nože

Dobře nabroušený nůž je polovičkou kuchařského výsledku. Přinášíme vám jeden zajímavý návod, jak si doma vyrobit jednoduchý brousek na kuchyňské nože.

Když naše babička potřebovala nabrousit nůž, obvykle jej obtáhla o hrnec kameňák, ve kterém svařovala mléko. V dnešní době trvanlivých mlék a pasterizace se již mléko nesvařuje a hrnce kameňáky z trhu také téměř vymizely.

Co tedy na kuchyňské nože použít?

Jsou různá udělátka v podobě brousků sestavená z různých koleček z tvrdokovu ….

Je možno použít klasické brousky různé tvrdosti a hrubosti povrchu. Je však při broušení nože nutné dodržet správný úhel břitu broušeného nože, odpovídající druhu nože k jeho použití. Jedná se o dost odbornou práci, kterou dříve prováděli brusiči nožů a nůžek, kteří vandrovali od domu k domu se známým “nože, nůžky brousit, hrnce drátovat”.

Můžeme si ale také zhotovit z vlastních zdrojů velice šikovnou pomůcku na obtahování nabroušených nožů:

  1. Vezmeme dvě porcelánové pojistkové patrony (na amperáži nezáleží a mohou být i vypálené, důležitý je jejich shodný vnější rozměr).
  2. Vsadíme je do krabičky, kterou si uděláme z plechového pásku či jiné vhodné krabičky, kterou doma najdeme.
  3. Důležité je, aby se obě pojistkové patrony navzájem podélně těsně dotýkaly.
  4. Vznikne nám tak mezi nimi žlábek, kterým protahujeme broušený nůž.
  5. Úhel, který mezi sebou „porcelánové válečky“ svírají je přesně  „to ono” pro naostření kuchyňského nože.
  6. Je to laciné, praktické, bezpečné a lehce zhotovitelné i pro laika.


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB