Tipy a rady

Dýňová sezona je tady

Dýně, zelenina původem z Jižní Ameriky, která má ovšem v české kuchyni stále častější zastoupení. Také jste ji již do svého jídelníčku zařadili a během sezóny vám v hrncích nepřetržitě bublá krémová dýňová polévka, anebo se této tykvovité pochoutky stále trochu obáváte?

Pokud patříte do skupiny dýňových milovníků, najdete níže několik tipů a chutných receptů jak na sladký, tak na slaný způsob. A pokud se řadíte spíše k ostýchavcům, rozhodně nepřestávejte číst. Zajděte do nejbližšího obchodu pro pěkně zralý kus a možná vezměte raději dva, protože jakmile vyzkoušíte některý z našich receptů, vybude si dýně čestné místečko ve vaší kuchyni.

Jenže co když před vámi najednou leží několik druhů, různé velikosti a barvy? Který na co vybrat a jak jej následně zpracovat? V základu rozlišujeme dýně okrasné a jedlé. My se budeme soustředit na ty druhé zmíněné i přesto, že jedlé jsou v podstatě všechny druhy. Nejčastější a u nás nejlépe k dostání jsou dýně Hokkaidó, máslová, muškátová a špagetová. 

Dýňový puding z dýně Hokkaidó

Tento druh je jediným, který není třeba loupat, jelikož slupka je velice tenká a nasládlá. Stačí ji tedy pouze tepelně zpracovat společně s dužinou. 

  • 1 menší dýně Hokkaidó
  • 100 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka skořice a muškátového oříšku
  • 1 lžíce medu

Dýni rozřízneme na půl, vydlabeme a pokrájíme na menší kostičky. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby pouze zakryla povrch zeleniny a vaříme přibližně 15 minut, dokud dýně nezměkne. Poté vodu slijeme a uvařenou dýni dáme do mixéru společně s mlékem a lžící medu. Vše do hladka rozmixujeme. Vzniklou kaši dáme zpět do hrnce na sporák, přidáme špetku skořice, muškátového oříšku a zrníčka z vanilkového lusku. Podle chuti dosladíme, necháme ještě chvilku prohřát a můžeme podávat. Pokud nemáme rádi puding teplý, je možné jej nejprve vychladit v lednici. 

Brownies z máslové dýně

Máslová dýně se oproti jiným liší hruškovitým tvarem a velkým množství jemné dužiny, chutí připomínající oříškové máslo. Hodí se proto výborně k přípravě pyré, polévek či dezertů. Dýni oloupejte, pokrájejte na větší kousky, povařte ve vodě do změknutí, sceďte a rozmixujte. Toto pyré poté použijte samostatně například jako přílohu k masu či jej využijte do mnoha další receptů. Jedním z nich je následující čokoládové brownies, které je díky dýni krásně vláčné.

  • 150 g hořké čokolády
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce másla
  • ½ hrnku cukru
  • 4 lžíce silné černé kávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • ½ lžičky soli
  • 1 a ½ hrnku dýňového pyré
  • 1 a ½ hrnku hladké mouky

Do žáruvzdorné mísy nalámeme čokoládu, přidáme kakao, máslo a cukr. Nad vodní lázní rozehřejeme, dokud se nám vše nerozpustí a nespojí. Ke směsi přilijeme kávu a extrakt, promícháme. Poté přes jemnější síto přesejeme mouku společně se solí, práškem do pečiva a kořením. Přidáme do čokolády a promícháme. Nakonec vmícháme dýňové pyré. Formu vymažeme trochou másla a směs do ní nalijeme. Pečeme přibližně 30 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Po zapíchnutí špejle by na ní měly ulpět drobné vlhké drobečky, tak poznáme, že je brownies uvnitř vlhké a nevysušené, v tu chvíli vyndáme a necháme vychladnout. 

Rychlé těstoviny se smetanou a muškátovou dýní

Nazelenalá, výrazně žebrovaná tykev skrývající měkkou a chutnou dužinu, to je muškátová dýně. Doporučujeme ji připravovat především naslano, ovšem ani v případě sladkých jídel s tímto druhem nešlápnete vedle. 

  • 250 g těstovin 
  • ½ střední muškátové dýně
  • 150 ml smetany
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • pár lístků bazalky
  • sýr na posypání (např. Parmazán)
  • sůl a pepř

Těstoviny podle návodu uvaříme al dente (na skus). Dýni vydlabeme, zbavíme slupky a nakrájíme na menší kostičky. Do většího hrnce se silnějším dnem dáme rozpálit olivový olej. Přihodíme kostičky dýně a chvilku restujeme, aby změkla. Poté k dýni prolisujeme česnek, promícháme a pod pokličkou na mírném plamenu pár minut dusíme. Po chvíli přilijeme smetanu, dochutíme solí a pepřem, přidáme několik lístečků bazalky a nakonec přihodíme uvařené těstoviny. Necháme chvíli vše společně provařit, aby se chutě propojily. Podáváme dozdobené lístkem bazalky a trochou strouhaného sýra. 

Zapečená špagetová dýně

A na konec, nikoliv poslední je tady dýně špagetová. Svůj název získala ze struktury, kterou získá po upečení, kdy se dužina rozpadá na špagetová vlákna. Její chuť je velice jemná, skoro až nevýrazná, dá se proto výborně využívat jako náhražka skutečných těstovin, na přípravu pečiva, náplní, placiček a podobně. Výhodou je poté samozřejmě nízký počet kalorií a absence lepku. Stojí za vyzkoušení!

  • 1 ks střední špagetové dýně
  • 50 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml smetany
  • 200 ml mléka
  • 100 g žampionů
  • 2 hrsti čerstvého špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g nivy
  • 100 g eidamu
  • parmazán na posypání

Dýni podélně rozkrojte, vydlabejte semínka a vložte cca na 30 minut do trouby vyhřáté na 200 °C . Mezitím si v hrnci rozehřejte máslo, zaprašte moukou a umíchejte hladkou jíšku. Poté vlijte mléko a smetanu a nechte alespoň 10 minut povařit. Vhoďte žampiony a špenát, poté prolisujte česnek. Sýry, kromě parmazánu, nastrouhejte a rovněž nasypte do omáčky. Nechte vařit, dokud se vše nespojí. Dýni vyndejte z trouby a pomocí vidličky naškrábejte dužinu. Vzniknou vám tenké nudličky. Do každé poloviny rozdělte připravenou směs, shora posypte parmazánem a vložte zapékat zpět do trouby, dokud vše nezezlátne. 



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.