Tipy a rady

Snídaně + oběd = brunch

Není nad to si o víkendu přispat a posedět si v klidu nad šálkem horké kávy a vychutnat si skvělou snídani. Ovšem už jste někdy zašli na brunch? Pokud ne, tak ihned první sobotní či nedělní den (pro fajnšmekry kterýkoli den v týdnu) tuto chybu napravte.

Název brunch (čteme branč) pochází ze spojení anglických slov breakfast (snídaně) a lunch (oběd).

Jde tedy vlastně o prolnutí pokrmů typických jak k snídani, tak k obědu v jedno společné moderní menu. Brunch se obvykle podává mezi jedenáctou dopolední až třetí hodinou odpolední a nemá sloužit k rychlému utišení hladu. Právě naopak, zde není spěch na místě. Není výjimkou, že milovníci těchto pozdních snídaní či brzkých obědů, jak se také brunchům občas říká, využívají této příležitosti k setkávání s přáteli či rodinou a vychutnávají si lahodné pokrmy klidně i několik hodin.

Jak vznikl brunch?

I když původ není tak úplně jasný a mnohé světové metropole by si rády připsaly pomyslné zásluhy, tento trend vznikl pravděpodobně ve Velké Británii koncem 19. století. Tamní obyvatelé totiž pravidelně každou neděli chodili časně ráno do kostela a vynechávali tolik typickou anglickou snídani. Když mše skončila, bylo ještě příliš brzy na oběd, ovšem pozdě pouze na ranní kávu a vejce. A tak vznikl onen „mezichod“.

Fenomén se později bleskově rozšířil do celého světa a dnes se již těší oblibě i v mnoha českých hotelích, restauracích a kavárnách. Můžete narazit na formu samoobslužných bufetů nebo si objednat libovolné chody.

A co se při brunchi podává?

Škála je to opravdu široká a můžeme s klidem říci, že se neustále rozšiřuje. Chybět by neměly klasické snídaňové lahůdky, jako jsou vejce na různé způsoby, palačinky a lívance, ovoce, cereálie, pečivo, sýry, uzeniny, sladké koláče či buchty, slanina, džemy a sirupy. V zastoupení oběda se poté hodí slané bulky, uzený losos, klobásky, mini řízečky, quiche, zeleninové směsi, masové taštičky a záviny, paštiky, výjimkou nejsou ani krémové polévky či kousky pečeného masa.

Z nápojů se nesmí zapomenout na čerstvý džus, kávu, čaj, ale také lehčí druhy alkoholických nápojů, například na šampaňské, ideálně připravované společně s pomerančovým džusem – takzvaná mimosa.

Vyzkoušejte naše tipy na brunch:

Chcete zažít brunch v domácím prostředí a potřebujete malou inspiraci? Přinášíme pár tipů na ideální brunchové pochoutky. Pozvěte tedy přátele a užijte si dokonale strávený čas nad skvělým jídlem.

Bulka s krémovým sýrem a uzeným lososem

Na jednu porci si připravte:

  • 1 kulatou bulku či bagel
  • 2 plátky uzeného lososa
  • 1 lžíci krémového sýra
  • hrst rukoly
  • pár kapek balsamikového octa

Bulku rozřízněte napůl a obě půlky pomažte krémovým sýrem. Na spodní část položte plátky lososa, přikryjte troškou rukoly a zlehka zakápněte balsamikem. Vše můžete doplnit také vejcem, ať už ve formě volského oka nebo, pokud patříte mezi ostřílené kuchaře, připravte vejce Benedikt.

Palačinky s citronovou ricottou a horkým ovocem

Palačinky zvládne téměř každý, zkuste ale místo džemu či čokolády tuto lehce nakyslou chuť ricotty, doplněnou horkým ovocem a smetanou. Na porci budeme potřebovat:

  • 2 palačinky
  • 3 lžíce sýru ricotta
  • ½ lžíce citronové šťávy
  • kůru z ½ citronu
  • 2 lžíce medu
  • 50 g lesního ovoce (případně pouze maliny či borůvky)
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • mátu na ozdobu

Ricottu rozmíchejte společně s citronovou šťávou a kůrou. Oslaďte jednou lžící medu. Ovoce dejte do kastrůlku, dle potřeby podlijte troškou vody a rozvařte. Oslaďte druhou lžící medu. Palačinky naplňte ricottou a složte do trojúhelníčku. Zalijte horkým ovocem a na vrch přidejte smetanu. Ozdobte snítkou máty.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB