Tipy a rady

Což takhle dát si pirohy?

Většina z nás si myslí, že čím více na východ od českých hranic vyrazí, tím spíše ochutná vynikající pirožky. Ale ruské pirohy, francouzské briošky, americké knish či britské cornish pasty vypadají téměř stejně, chutnají téměř stejně a co víc – mají stejné základy. Které z nich ochutnáte vy?

Historie pirožků

Britská historie uvádí, že první zmínky o pirozích jsou spojeny s králem Jindřichem III., tedy 13. stoletím. Pirožky tehdy byly oblíbenou pochoutkou šlechty. Sám král prý nejraději volil náplň z mihule či lososa. Ať už však mluvíme o Anglii nebo východní Evropě, ve skutečnosti byly pirohy výsadou spíše chudších vrstev a jejich náplně rozhodně nebyly takto luxusní – zkrátka se využilo vše, co se našlo ve spíži.

Tradiční náplně

Pirožky můžete připravovat jak slané, tak sladké. Dokonce se mnohdy slané a sladké ingredience do náplně míchají, takže vznikne chuť vskutku neotřelá. Mezi slanými variantami jednoznačně vedou masové náplně (mletá masa), sýr (brynza), zelí i špenát. Výjimkou však nejsou ani náplně s luštěninami, uzeninami, houbami, či bramborami. Chuťově neotřelé jsou pak náplně z vnitřností, jako např. játrovoplíčková paštika. Ve sladkých variantách dominuje tvaroh s ovocem, mák i povidla. K dostání jsou ovšem i ořechové náplně, kompotované ovoce nebo čokoláda.

Stovky variant

Opravdu lze tvrdit, že existují stovky druhů pirohů. Neliší se pouze náplní a technologickou úpravou, ale také výběrem samotného těsta. Mlsný jazýček může ochutnat pirohy z kynutého, listového, bramborového, křehkého těsta, a dokonce i nudlového těsta. Ani tvarem není piroh jako piroh – tradičně se sice setkáte s ozubenými půlměsíčky, ale neobvyklé nejsou ani bochánky či nejrůznější pletýnky.

Tečku na přípravě této světově oblíbené krmě představuje technologická úprava – od vaření v páře či vodě, přes smažení na oleji, až po pečení. Důležité jsou i drobnosti na talíři – slané pirožky chutnají skvěle s opečenou cibulkou, lehkým dressingem i čerstvým salátem. Sladkým variantám sluší slazený měkký tvaroh, kakao, skořice a kompotované či čerstvé ovoce.

Vyzkoušejte naše recepty:

Čočkovo hovězí pirožky

100 g červené čočky, 2 lžíce rajského protlaku, 1 červená cibule, 250 ml zeleninového vývaru, 200 g hovězího mletého masa, sůl, pepř, pálivá paprika, červené víno dle chuti

Na těsto: 650 g hladké mouky, 300 g tuku (máslo, tuk na pečení), 2 žloutky, špetka soli, vejce na pomazání

Najemno nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova na oleji, přidáme čočku, rajský protlak, promícháme a povaříme. Po minutě přilijeme vývar, přikryjeme pokličkou a podusíme tak, aby čočka změkla. Mleté maso mezitím opražíme na oleji, ochutíme solí, pepřem a paprikou a dle chuti podlijeme červeným vínem. Na závěr smícháme s uvařenou čočkou. Těsto vyválíme na tenký plát a vykrájíme z něj kolečka, cca 10cm v průměru. Do středu každého kolečka navršíme čočkovomasovou směs, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a přehneme. Stejně tak potřeme i výsledné půlměsíčky a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

Ovocné pirohy

3 hrnky hladké mouky, 1 hrnek vody, ½ hrnku strouhanky, 1 vejce, 1 lžíce olivového oleje, 1 kg čerstvého ovoce (jahody, borůvky, meruňky)

Z mouky, vody a vajec vymícháme hladké těsto, rozválíme z něj tenký plát a vykrájíme kolečka o průměru cca 10 cm. Umyté ovoce nakrájíme na kostky a smícháme se strouhankou. Na každé kolečko lžíci navršíme ovocnou směs, okraje potřeme vodou a přehneme. Připravené pirohy vložíme do vroucí vody, do které jsme předtím přidali špetku soli a olivový olej. Vaříme zhruba 3 minuty, dokud pirohy samy nevyplavou. Podáváme s oslazeným měkkým tvarohem a rozpuštěným máslem.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.