Tipy a rady

Co se skvrnami na nádobí?

Co se skvrnami na nádobí?

Ať jsme sebezdatnější kuchaři, občas se nám něco připálí, na pečlivě umytém nádobí zůstanou skvrny, ve sklenicích jsou usazeniny… Vyhlaste spolu s námi boj skvrnám na kuchyňském nádobí. Přinášíme několik osvědčených fíglů, které používaly již naše babičky.

Co čím vyčistit?

Cínové nádobí – k jeho čištění se hodí šťáva ze syrových brambor.

Čajová konvice – znalci čaje čajové usazeniny neodstraňují. Ostatní mohou konvici vypláchnout octem se solí.

Dřevěné nádobí – má tendenci po delším používání černat. Černé skvrny odstraníme, pokud nádobu namočíme do vlažné vody s chlórem. Po hodině vyndáme, důkladně opláchneme ve vlažné vodě. Na dřevěné vařečky, kvedlačky či prkénka můžeme použít jemný skelný papír.

Hliníkové nádobí – většinou si při mytí vystačíme s teplou vodou a saponátem. Pro vyšší lesk jej můžeme jednou za čas umýt v boraxovém roztoku: V 1 litru vody rozpustíme 30 g boraxu a pak přidáme 5 kapek čpavku. Po umytí nádoby důkladně opláchneme vroucí vodou a utřeme. K mytí hliníkového nádobí nikdy nepoužíváme sodu, protože způsobuje jeho černání!

Hluboké sklenice – k jejich mytí zkuste použít slupky ze syrových brambor.

Chromované nerezové nádobí – na hadřík naneseme jedlou sodu, nádobí vyčistíme a následně přeleštíme.

Mastnota na nádobí – nejprve ji vytřeme savým papírem, pak teprve nádobí umyjeme v teplé vodě se saponátem.

Mosazné nádobí – k jejich čištění používáme směs soli a octa. Pak je přetřeme kouskem citronu, umyjeme v teplé vodě a nakonec vyleštíme flanelovým hadříkem.

Nůž od cibule a dalších aromatických potravin – přetřeme vlhkým hadříkem posypaným solí.

Pánev na smažení – ještě teplou pánev čistíme solí a savým papírem. Jídlo se v ní pak nebude připalovat. Rybího pachu z pánve nás zbaví vyvařený sypaný čaj.

Popelníky – do teplé vody přidáme líh, abychom odstranili cigaretový zápach.

Skleněné nádoby – k dosažení vyššího lesku přidáme do vody trochu soli a octa. Po umytí nádobí opláchneme vlažnou vodou, necháme okapat a přeleštíme. Usazenin od mléka se zbavíme, pokud do sklenice nalijeme horkou vodu s lžičkou octa. Necháme několik minut působit, pak vodu vylijeme a sklenici vypláchneme čistou vodou.

Smaltové nádobí – smalt nesnáší náhlé změny teploty. Proto nikdy do rozpálené nádoby nelijeme studenou vodu, aby smalt nepopraskal!

Stříbrné příbory – postavíme je do vyšší nádoby, dáme k nim hliníkovou lžičku. Přelijeme horkou vodou, necháme odstát. Pak příbory vyndáme, opláchneme a přeleštíme flanelovým hadříkem.

Termosky – po vyprázdnění je vypláchneme čistou vodou, potom horkou vodou se saponátem a na závěr znovu čistou vodou. Termosku zásadně skladujeme otevřenou, jinak zatuchne! Pokud je zatuchlinou cítit, vypláchneme ji směsí vody a octa, potom čistou vodou a necháme vyschnout.

Vodní kámen v hrncích – opět nám pomůže všemocný ocet. V hrncích ocet povaříme, usazenina se uvolní a lze ji snadno sloupnout.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB