Zdravý životní styl

Umíte míchat koktejly?

Jsou barevné, lahodící oku i chuťovým buňkám a jejich příprava se řadí mezi významné společenské události – koktejly. S blížícím se koncem roku se vyplatí začít trénovat, aby výsledek stál opravdu za to. Spolu s námi budou vaše koktejly vyhlášené v širokém okolí a stanou se lahodnou tečkou nejen na silvestrovský večer.

Jsem domácí barman

I k domácímu míchání nápojů by mělo patřit základní „barmanské“ vybavení.  Patří do něj široká škála alkoholických i nealkoholických nápojů, nejrůznější variace sklenic, nástrojů i ozdob hotových nápojů. Ve výbavě by vám neměl chybět šejkr, odměrky o různých objemech, drtítko, míchátka, brčka, mixér, či drtič ledu.

Jaké připravit sklenice?

Jestliže si nechcete vysloužit společenské faux-pas, vyplatí se alespoň minimální orientace v druzích jednotlivých sklenic a v podávání hotových nápojů. Mezi základní druhy sklenic pro míchané nápoje patří koktejlka neboli V-shape (sklenice tvaru V na vysoké noze, v níž se podává např. cinzano), tumbler (vysoká či malá sklenice oválného tvaru), koňaková sklenka (baňka na nízké noze typická pro koňaky a whisky) a silnostěnná sklenice s ouškem na horké nápoje.

Druhy nápojů

Z hlediska obsahu alkoholu se můžeme setkat s míchanými nápoji alkoholickými či nealkoholickými (tzv. soft drinks). Podle doby podávání aperitivy (před jídlem) či digestivy (po jídle). Podle velikosti se nápoje dělí na krátké (short drinks) s objemem do 10 cl, střední (medium drinks) do 20 cl a dlouhé (long drinks) do 30 cl. Podle obsahu cukru se potom koktejly dělí na suché (dry), polosuché (medium dry) a sladké (sweet).

Koktejly rozlišujeme také podle jejich báze (tzn. základní části). Mezi nejčastěji používané patří gin, rum, vodka, tequilla a whisky. Většina koktejlů pak kombinuje báze alespoň dvě. Kromě nich jsou zde zastoupeny i modifikátory, které nápoji dodávají jedinečnou chuť a aroma. Mohou mít podobu vermutů, jež ozvláštní koktejl o příjemnou hořkost, ovocných džusů nebo neotřelých přísad, jakými jsou vaječné žloutky, smetana nebo cukr.

Třešnička na závěr

Pro dokonalý efekt i výslednou chuť koktejlů nesmíme zapomenout na detaily. K oblíbeným doplňkům patřízdobení okrajů sklenic cukrem nebo solí. Sklenici, kterou takto chceme vylepšit, uchopíme za dno a krouživým pohybem omočíme její konec v citronové či pomerančové šťávě a poté stejným způsobem v cukru či soli. Vyplatí se dát pozor, aby sklenice nebyla zabořena příliš hluboko. Ještě efektnější bude výsledek, pokud sklenici omočíme v barevném likéru či grenadině. Oku lahodící jsou i ozdoby z čerstvého i kompotovaného koktejlového ovoce. Chybět by vám proto neměly pomeranče, jahody, koktejlové třešně nebo třeba olivy.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB