Zdravý životní styl

Ochutnali jste už cider?

Cider (čteme “sajdr”) se i u nás v posledních letech stává stále oblíbenějším nápojem, na který mnozí nedají dopustit. Někteří ho však mylně považují za typ piva. Co je to vlastně za nápoj?

Představuje se cider

Cider je alkoholický nápoj vznikající řízeným kvašením jablečného moštu. Dozrává v sudech a následně se čistí a ředí pro dosažení požadovaného obsahu alkoholu, který se pohybuje kolem 0,5 až 8,2 %.

Cider má příjemně osvěžující charakter s vyváženou kombinací hořkosti, nasládlé chutě i kyselosti. Zaženete žízeň lépe než sladké limonády, ale pozor na obsah alkoholu. Díky lahodné chuti se dobře pije a může zdát, že ani žádný alkohol nemá. Tím je trochu zrádný.

Cider se liší nejen výrobcem, ale také typem. Nápoj může být sladký, polosuchý či suchý, ale také se liší svou perlivostí. Dáte si ho bez bublinek, jemně perlivý či šumivý?

Cider u nás a ve světě

Zatímco u nás se cider do povědomí lidí dostává více až v posledních letech, v jiných zemích Evropy má svou dlouholetou tradici, především v západní Evropě. Nejdelší tradici má ve Francii a Anglii.
Historie cideru sahá daleko. První zmínky dokonce pochází z doby římské. Jeho velký rozmach v Evropě byl zaznamenán v Británii, a to v devatenáctém století.

Cider versus cidre

Možná jste se všimli, že když hledáte informace o cideru, setkáte se také s názvem „cidre“. Nejde o překlep. Rozlišujeme variantu podle britské a francouzské receptury.

Cidre je francouzskou variantou. Liší se především tím, že se ničím nedochucuje a zatímco bublinky v cideru vznikají přidáním oxidu uhličitého, u cidru je výsledkem zrání v lahvi pod uzávěrem. Pro cidre je také typická delší doba fragmentace. Právě díky tomu se nemusí ani doslazovat.

Zachutnal vám cider, nebo jste se ještě neseznámili s jeho báječnou chutí? Je čas na malé osvěžení…



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB