Zdravý životní styl

Lehká a zdravá kuchyně po celý rok

Lehká a zdravá kuchyně po celý rok

Strava je jedním ze zásadních aspektů formujícím naše tělo, ale i naši psychiku. Také v práci po těžkém obědě sotva udržíte oči, proléváte se silnou kávou a vstáváte unaveni i po vydatném spánku? Vaše tělo potřebuje notný přísun energie, takže je na čase odlehčit jídelníček! 

Nechceme po vás, abyste vysadili svou obvyklou ranní kávu či zákusek po obědě, ale pokuste se tentokrát o svém stravování trochu více přemýšlet. Po chvíli zjistíte, že na tom vlastně není vůbec nic složitého. Sami poznáte ten rozdíl, jakmile budete vstávat plni energie ještě před budíkem a během dne vykonáte takovou aktivitu, jakou doteď sotva během celého týdne.

V mnoha případech postačí i drobnosti. Pokud si například rádi dopřáváte sladké, vyzkoušejte tentokrát svůj ranní nápoj osladit medem, ano, i tu výše zmíněnou kávu! Budete překvapeni jedinečnou chutí. Dezert po obědě také není nutno vynechávat, jenom místo dortu se šlehačkou zkuste ovocný pohár se zakysanou smetanou či nízkokalorický čokoládový dortík z pravého kakaa.

Během dopoledne se soustřeďte spíše na sacharidy a ovoce, odpoledne by měly převažovat bílkoviny a zelenina. A nezapomeňte – pijte, pijte, pijte! Čistá voda, neslazený ovocný čaj, popřípadě kvalitní ovocný džus byste měli mít neustále při ruce.

Na následujících řádcích naleznete tipy na lehké, zdravé, ale především chutné a plně vyvážené recepty.

Vyzkoušejte naše recepty:

Zdravé zeleninové chipsy 

Také si rádi večer u televize otevřete sáček solených brambůrků a zobete? A jakmile vylovíte poslední kousek, máte špatné svědomí, že jste do těla dostali velké množství soli a tuku? Tak zkuste tuto skvělou zeleninovou náhradu, která chutná stejně dobře, ne-li ještě lépe!

  • 1 řepa
  • 1 celer
  • 1 větší brambor
  • 1 malá cuketa
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička sušeného česneku
  • olivový olej

Řepu, brambor a cuketu oloupeme a pokrájíme na tenké plátky. Celer důkladně opláchneme, vyčistíme,oškrábeme a pokrájíme na tenká kolečka. Smícháme parmazán se solí, pepřem a česnekem. Parmazán samozřejmě můžeme vynechat a použít pouze sůl, pepř a česnek. Zeleninu klademe rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme olivovým olejem a poté zlehka posypeme suchou směsí. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 20 minut, dokud chipsy nezačnou zlátnout.

Dort z červené řepy 

O červené řepě už bylo řečeno mnoho, její blahodárné účinky na zdraví našeho těla jsou jistě nezpochybnitelné. Vyzkoušejte ji přidat do tohoto snadného dezertu a spojte velmi chutné s velmi zdravým.

  • 200 g vařené červené řepy
  • 2 lžíce kvalitního kakaa
  • 2 vejce
  • 70 g cukru krupice (můžeme nahradit medem)
  • 70 g hladké mouky (pro ještě zdravější variantu použijte celozrnnou)
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 5 lžic silné kávy

Řepu nastrouháme na velmi jemno. Do mísy společně prosejeme mouku, kakao, jedlou sodu a sůl. Oddělíme bílky od žloutků, žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Poté přimícháme kávu a také červenou řepu a vše společně promícháme. Postupně přisypáváme suchou směs a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Na závěr gumovou stěrkou zlehka vmícháme bílky, které jsme vyšlehali do pevného sněhu. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme při 180 °C přibližně 30 minut. Při zapíchnutí špejle se nám na ni těsto nesmí lepit.

Zelené fazolky se sýrem a česnekem 

Takto skvěle ochucené fazolky můžete podávat jako přílohu, ovšem klidně zastanou i hlavní jídlo například s kouskem čerstvého pečiva. Fazolky jsou snadné na přípravu, skvěle chutnají a slouží jako přírodní čisticí kartáč pro vaše střeva. Rozhodně vyzkoušejte!

  • 200 g čerstvých zelených fazolek
  • 1 větší cibule
  • 3 větší stroužky česneku
  • ½ lžičky skořice
  • 150 g tvrdého sýru (eidam, feta, chedar,…)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Fazolkám odstřihneme nebo odřízneme z obou stran špičky a vložíme do vroucí osolené vody přibližně na 10 minut, aby změkly. Scedíme a necháme okapat. Mezitím si na pánvi rozpálíme olivový olej. Cibuli oloupeme a pokrájíme na menší proužky. Česnek rovněž zbavíme slupky a nakrájíme na drobné kostičky či pro výraznější chuť prolisujeme. Na olej vhodíme cibuli a necháme lehce zhnědnout. Poté přidáme česnek, chvíli promícháme a zasypeme skořicí. Vše necháme společně pár minut rozvonět a přimícháme změklé fazolky. Dochutíme solí a pepřem a směs sundáme z plotny. Sýr po

1 komentář pro článek Lehká a zdravá kuchyně po celý rok

Jana
Chybí konec receptu na zelené fazolky, A přitom to vypadalo docela zajímavě :-)


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.