Zdravý životní styl

Květák nebo brokolice? Romanesko!

Že jste název tenhle nové zeleniny ještě nikdy neslyšeli a romanesko neochutnali? Ale to je škoda! Romanesko je totiž poněkud pevnější než květák i brokolice, kterým se podobá, takže se hodí nejen jako příloha, ale i například do nákypů nebo k zapékání.

Co je to romanesko?

Romanesko je jedlá rostlina druhu brukev zelná (Brassica oleracea), která je variantní formou květáku. Květáku a brokolici se rovněž podobá i tvarově, jen s tím detailem, že její růžice jsou uspořádané do krásné pyramidy a připomínají malé věžičky minaretu.

Čím je romanesko zdravé?

Tato zelenina je bohatá na vitamín C, vitamín B9 (neboli kyselinu listovou), vlákninu a karoten. V jedné porci romaneska (100 g) je téměř celá denní dávka vitamínu C pro dospělou osobu a 30 % vitamínu B9. Dáleobsahuje velké množství minerálů a 18 různých aminokyselin (stavební prvek bílkovin). Sloučeninasulforam chrání proti vzniku různých nádorůinositol působí protiskleroticky manitol potřebují diabetici. Obsah tuku je minimální, takže je to opravdu ideální dietní zelenina.

Jak můžeme romanesko připravit?

Romanesko lze připravovat stejně jako květák nebo brokolici. Odstraňte vnější listy a silné stopky (ty jsou také jedlé a výborné – okrojte nožem vnější slupku a konzumujte syrové – chutnají jako kedlubny). Nalámejte na menší růžice. Protože mají vysoký obsah vitamínu C, který je rozpustný ve vodě, je nejlépe vařený v páře (asi 10 minut) nebo v co nejmenším množství vody (5-8 min.).

Romanesko výborně chutná také v zeleninových salátech. S brokolicí, květákem a mrkví vytváří zajímavou barevnou i chuťovou kombinaci. Díky pevnější konzistenci je vhodné také do nákypů a na zapékání. Ať už jej ale připravujete jakkoli, buďte opatrní s mícháním, abyste nezničili ty krásně vypadající věžičky.

Romanesko s parmezánem

1 romanesko, sůl, mletý muškátový oříšek, 50 g másla, 100 g parmezánu

Romanesko očistíme, omyjeme a rozebereme na menší růžice. Ty dáme do hrnce a uvaříme je doměkka v trošce osolené vody. Okořeníme mletým muškátovým oříškem a přidáme plátky másla. Zamícháme a servírujeme na talíře, kde romanesko posypeme nastrouhaným parmezánem.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB