Zdravý životní styl

Když se řekne čatní

Čatní či čatný (anglicky chutney) je tradiční pochutinou indické kuchyně, které dochucuje základní jídlo. Je to vlastně hustá omáčka připravená z ovoce a zeleniny, zpravidla s rozinkami, česnekem, cibulí, hořčicí, octem a dalšími přísadami.

Čatní má širokou škálu chutí – od ostré či pikantní až po lahodnou a více sladkou. Většinou slouží k tomu, že doplňuje jinak fádní pokrm a taktéž svou jasnou barvou zdobí stůl. Navíc čatní povzbuzuje chuť a stimuluje naše zažívání. Čatní se podává především k masu a stačí jej velmi málo (většinou lžička nebo dvě).

Odkud vlastně čatní přišlo?

Čatní z čerstvého ovoce a koření se poprvé objevilo v Indii, odkud jej během koloniální éry Britové přivezli na svůj ostrov. Z Británie se pak rozšířilo i do ostatních britských kolonií včetně jižní Afriky a karibských ostrovů. Základní recept se přitom během doby díky Britům pozměnil, avšak takové mangové čatní prý zůstalo dodnes stejné jako v originální receptuře.

Děláme domácí čatní

Můžeme jej koupit buď již hotové ve skleničkách v obchodě, nebo připravit přímo z čerstvých domácích surovin. Jeho příprava je sice někdy časově náročná (jednotlivé komponenty je nutno vařit tak dlouho, dokud nejsou zcela rozvařené), ale výsledek pak rozhodně stojí za to. Vyzkoušejte naše recepty:

Recept na dýňovo-rajčatové čatní jsme připravili ZDE

Recept na ananasové čatní naleznete ZDE

Recept na švestkové čatní se skořicí se nachází ZDE

Recept na jablečné čatní máme ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.