Zdravý životní styl

Jaké víno vlastně pijeme?

Nejste z toho také někdy zmatení? Pijete stolní víno, víno s přívlastkem, pozdní sběr, výběr z hroznů nebo bobulí? Pokud nechcete skončit u konstatování, že víno je červené, bílé, růžové či oranžové, pojďte se naučit dělení vín podle jeho jakosti.

Stolní víno

Stolní víno se vyrábí z hroznů sklizených na území České republiky, které dosáhly nejméně 11 stupňů cukernatosti (hrozny s cukernatostí 10 stupňů mohou být zpracovány na základě zvláštního povolení Ministerstva), nebo rmutu, moštu či vína získaných z hroznů odrůd moštových a odrůd registrovaných jako stolní – i z dovozu.

Jakostní víno

Jakostní víno se vyrábí z hroznů moštových odrůd sklizených ve vinařských oblastech ČR, které dosáhly nejméně 15 stupňů cukernatosti, nebo ze rmutu případně moštu z těchto hroznů. Jakostní víno bývá kromě základních údajů označeno názvem vinařské oblasti, ve které byly sklizeny hrozny pro jeho výrobu, a názvem odrůdy, ze které bylo vyrobeno.

Je vyráběno ve dvou druzích: odrůdové jakostní víno (musí obsahovat nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu) a známkové jakostní víno (smí být vyráběno smísením odrůdových jakostních vín).

Víno s přívlastkem

Víno s přívlastkem se vyrábí z hroznů, rmutu nebo moštu jedné moštové odrůdy révy vinné. Víno s přívlastkem musí obsahovat nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu. Víno s přívlastkem bývá navíc označováno názvem přívlastku, názvem vinařské oblasti a vinařské obce a rokem sklizně hroznů.

Kabinet

Kabinetní víno se dělá z hroznů, které dosáhly nejméně 19 stupňů přírodní cukernatosti.

Pozdní sběr

Víno označované pozdní sběr se vyrábí z hroznů, které dosáhly nejméně 21 stupňů přírodní cukernatosti.

Výběr z hroznů

Toto víno se vyrábí z hroznů, které dosáhly nejméně 24 stupňů přírodní cukernatosti.

Výběr z bobulí

“Bobulové” víno je vyráběno z hroznů, které dosáhly nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.

Výběr z cibéb

Toto speciální víno se dělá z hroznů, které dosáhly nejméně 31 stupňů přírodní cukernatosti.

Ledové víno

Ledové víno se vyrábí z hroznů, které byly sklizeny při teplotách minus 7 °C a nižších, v průběhu sklizně a zpracování zůstaly zmrazeny a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.

Slámové víno

Slámové víno je vyrobeno z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu alespoň 3 měsíců a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.

Botrytický výběr

Toto velmi speciální víno se vyrábí z hroznů napadených ušlechtilou plísní šedou.

Barrique

Barikové víno zraje v dubových sudech a částečně přejímá jejich vůni.

Sur lie

Takto označené víno leží v nádobách na jemných kvasnicích, které jsou míchány.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB