Zdravý životní styl

Fenykl pomáhá proti nadýmání

Fenykl je podobný kopru a jeho plody a semena mají charakteristickou vůni a sladkou chuť podobající se anýzu. Fenykl pomáhá při kašli, semena pak proti nadýmání a pro podporu tvorby mléka u kojících matek.

Odkud k nám přišel?

Fenykl obecný roste planě ve středomoří, kolem Černého moře a v asijských zemích. U nás se vyskytuje nejvíce na jižní Moravě.

Proč je fenykl zdravý?

Semena fenyklu mají protikřečové účinky na střeva, používají se proto proti nadýmání (plody jsou důležitou složkou větropudného čaje pro malé děti). Fenyklové semena podporují tvorbu mléka u kojících matek. Fenykl má ale i močopudný vliv a ulehčuje například při odkašlávání.

Nač jej použít v kuchyni?

Fenykl je velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské a italské kuchyni, kde se využívá k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva. Dále se využívá hodně k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla nebo do salátů. Můžeme jej upotřebit při konzervaci zeleniny (červená řepa nebo okurky), u přípravy dušeného masa, nebo při výrobě likérů. Jemně osekané čerstvé lístky se krásně vyjímají například v jogurtových zálivkách.

Naše fenyklové recepty:

Recept na mrkvovou polévku s fenyklem vyzkoušejte ZDE

Recept na dušený fenykl s ořechy máme ZDE

Recept na krémovou fenyklovou polévku najdete ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.