Tipy a rady

Vánoční pečení s dětskými pomocníky

Vánoční pečení s dětskými pomocníky

Zná to asi každý, kdo má děti. Přijde období, kdy chtějí v kuchyni se vším pomáhat. Co se týče vánočního pečení, platí to snad dvojnásob.

Máme v hlavě tu romantickou představu o roztomilých malých pomocníčcích s čepečkem na hlavě, malou zástěrkou, kuchyni lehce poprášenou moukou a to, jak společně za zvuků koled vykrajujeme perníčky či linecké, zatímco se všude kolem line vůně vanilky a skořice.

Skutečnost je ale většinou taková, že v kuchyni to po chvíli začne vypadat jako po výbuchu továrny na mouku a na jeden plech cukroví připadá na rodiče pár hodin úklidu. Pojďme si to letos trošku lépe zorganizovat, aby to společné pečení bylo opravdu kouzelným předvánočním zážitkem pro všechny zúčastněné.

Jasná pravidla předem

Je důležité si s dětmi hned od začátku říct, s čím pomáhat mohou a co raději uděláte sami. Jakmile budou mít nastavené svoje úkoly, nebudou mít potřebu hrnout se do všeho. Skvěle si poradí s něčím jednodušším a především bezpečným.

Začněme vážením a mícháním surovin. Dobré je připravit si mističky a talířky, ideálně plastové, a na ty si vždycky přesně navážit jednotlivé suroviny. Sice je to o něco více nádobí, ale jakmile budou všechny přísady zvlášť, děti je pak budou moct snadněji podávat a nasypávat do mísy, následně pak míchat.

Jednoduché je také válení a vykrajování těsta. Pořiďte jim vlastní váleček, odeberte kousek těsta a nechte je vyválet placku, zatímco vy vedle vyválíte zbytek těsta tak, jak to má být. Poté jim dejte do ruky vykrajovátka a hurá na to. Tohle je většinou ta nejzábavnější činnost.

No a samozřejmě nesmí chybět zdobení. Pořiďte cukrové kuličky, nasekejte oříšky, polevu buď kupte v malých tubičkách, nebo udělejte domácí, ale také ji dejte do něčeho, co se dětem bude dobře držet a snadno dávkovat. Cukrářský sáček s plastovou hubičkou je dobrá volba, ale nezapomeňte ho z vrchu zagumičkovat, ať jim poleva neteče všude kolem.

Naopak činnosti, u kterých by si děti mohly ublížit, raději udělejte dopředu sami. Nebo se na ně vrhněte až ve chvíli, kdy děti spí či už je pečení přestalo bavit. Pozor hlavně na horkou troubu a plechy, sekání ořechů ostrým nožem, tavení horkého karamelu nebo čokolády.

Na jaké druhy se tedy vrhnout?

Ideální jsou právě ty, ve kterých není přehnané množství surovin, těsto se může smíchat v jedné míse a lze si vyhrát se zdobením. Takže sázkou na jistotu jsou perníčky a linecké cukroví. A ještě o něco bezpečnější, i když trošku upatlanější je potom cukroví nepečené, jako jsou třeba kokosové či kakaové kuličky. S tím si i nejmenší pomocníci poradí od začátku do konce.

Medové perníčky

Pokud jste doteď nenašli dokonalý recept na perníčky, tady ho máte, nemáte zač! Perníčky jsou nadýchané a měkké ihned po upečení, nádherně voní a hlavní složkou je opravdu hodně medu, takže si dejte záležet a sežeňte ten kvalitní. A nevynechejte ani cukr, přestože by vás svádělo ho díky velkému množství medu ubrat, je tam nezbytný pro opravdovou měkkost perníčků. Z tohoto množství bude přes 100 ks středních perníčků:

· 0,5 kg medu

· 0,5 kg hladké mouky

· 2 žloutky

· 125 g moučkového cukru

· ½ lžičky jedlé sody

· ½ balíčku perníkového koření

· špetka soli

Med rozehřejte do tekutého stavu a smíchejte s moukou. Nechte vychladnout. Poté přidejte žloutky, cukr, sodu, perníkové koření a sůl. Pokud chcete perníčky tmavé, přidejte ½ lžíce kakaa. Všechno společně vypracujte v kompaktní hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte přes noc odpočívat. Druhý den rozválejte na plát silný asi 3-4 mm a vykrajujte tvary, které potom pečte jen lehce dozlatova při 150 °C. Po vychladnutí můžete ihned zdobit nebo vložit do krabice společně s rozkrojeným jablkem, nasáknou vlhkost a ještě více změknou.

Kakaové kuličky

Rychlovka, se kterou si šikovnější pekaříčci poradí kompletně sami.

· 200 g máslový sušenek

· 2 lžíce kakaa

· 2 lžíce medu, nutelly nebo marmelády

· 3 lžíce mléka

· 50 g změklého másla

· kokos, mleté ořechy, kakao nebo barevné sypání na obalení

Nejprve je nutné rozdrtit sušenky. Buď dětem pomozte a rozdrťte je v robotu, nebo to můžou zkusit samy tak, že sušenky nasypou do pevného sáčku a rozbijí pomocí válečku. Poté drť vsypte do mísy a přidejte všechny ostatní suroviny kromě těch určených na obalování. Pokud by se těsto po zmáčknutí pořád drobilo, přidejte trošičku mléka. Poté tvořte malé kuličky, které obalujte v libovolné posypce.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB