Tipy a rady

Od kotrče po čirůvku aneb neobyčejné houby na talíři

Od kotrče po čirůvku aneb neobyčejné houby na talíři

Když se řekne “houby”, většině z nás se vybaví hřib, bedla nebo václavka. Ale české lesy ukrývají mnohem pestřejší paletu druhů, které stojí za pozornost. Některé z nich znali už naši praprarodiče, jiné se dostávají do povědomí až v posledních letech. A mnohé byste v lese možná i přehlédli, přitom chutí dokážou překvapit víc než „král hřib“.

Jaké jsou ty neobyčejné houby?

Stroček trubkovitý

Jedním z pokladů je stroček trubkovitý, tmavá nenápadná houba připomínající malou černou trumpetu. V lese ji leckdo přehlédne, v kuchyni ale hraje prim. Po usušení a rozemletí se z ní stává voňavé koření, které dodá jídlu houbovou vůni. Stroček se výborně hodí do omáček, polévek, salátů i domácí paštiky.

Kotrč kadeřavý

O poznání proslulejší je kotrč kadeřavý. Vypadá jako načechraná houbařská trvalka, ale na talíři se mění v delikatesu. Jeho jemná chuť připomíná květák a právě tak se dá i připravit. Někdo z něj dělá řízečky, jiný jej dusí na másle a podává s těstovinami, nejznámější je ale v podobě houbové „dršťkové“ polévky. Důležité je kotrč důkladně vyčistit, protože mezi záhyby se s chutí schovávají jehličí i drobný hmyz.

Čirůvka fialová

Zajímavostí je i čirůvka fialová. Už podle jména je jasné, že vás v lese překvapí výraznou barvou. Po tepelné úpravě ztratí část fialového odstínu, chuť ale zůstává jemně ovocná. Skvěle se hodí do houbové omelety, těstovin nebo houbového rizota. Za ochutnání jistě stojí i houbová topinka s karamelizovanou cibulkou. A pokud tuto čirůvku nakrájíte na tenké plátky a naložíte do oleje s česnekem a bylinkami, získáte nevšední delikatesu.

Šťavnatka pomrazka

Zapomenout bychom neměli ani na šťavnatku pomrazku, která, jak už jméno napovídá, roste až s prvními mrazíky. Má nasládlou chuť a její výhodou je, že ji najdete v době, kdy většina hub už zmizela. Pomrazka je výtečná do bramboračky, okouzlí na smetaně nebo jen tak na pánvi s cibulkou.

Penízovka sametonohá

Kdo má rád silné chutě, měl by vyzkoušet penízovku sametonohou. Roste až do zimy a díky své pevné konzistenci je vhodná do polévek, například do klasické kulajdy. Zajímavé je, že právě penízovka je pěstována i profesionálně. Pod názvem enoki ji známe z asijské kuchyně.

Vařit, smažit, uchovat?

Otázka zpracování je u méně obvyklých druhů zásadní. Většina z nich se hodí jak k rychlému osmahnutí na másle, tak k sušení. Usušené a nadrcené tvoří koření, které promění i obyčejnou bramboračku v gurmánský zážitek. Některé houby, jako třeba kotrč, je dobré krátce předvařit, aby se zvýraznila jejich chuť a zároveň  se houby zbavily případné hořkosti.

Experimentovat se vyplácí i při kombinacích. Co třeba fialová čirůvka v rizotu spolu s bílým vínem, pomrazka v selském guláši nebo stroček jako koření do domácí paštiky?

A pokud si chcete uchovat chuť podzimu na delší dobu, vyzkoušejte houbový olej. Nakrájené houby krátce orestujte, vložte do sklenice a zalijte kvalitním olejem. Vydrží vám několik týdnů a v kuchyni dodá jídlu originální tón.

Na co dát pozor?

Při sběru méně známých hub se nikdy nespoléhejte jen na mobilní aplikace nebo fotografie z atlasu. Rozdíly mezi jedlými a jedovatými druhy mohou být velmi malé, naopak riziko otravy je vysoké. Nejlepší cestou je poradit se s mykologem nebo houby ukázat zkušenému houbaři. Pokud si nejste jisti, raději je nechte v lese.

Vyzkoušejte naše recepty:

Rizoto s čirůvkou

250 g čirůvek fialových, 300 g rýže, 1 cibule, 1 vrchovatá lžíce másla, 50 g parmezánu, 500 ml zeleninového vývaru, sůl, pepř, tymián

Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli nasekáme najemno a orestujeme ji na másle, přidáme houby a krátce podusíme. Přisypeme rýži a za stálého promíchávání postupně přiléváme vývar, dokud rýže nezměkne. Výsledná konzistence je krémová. Dochutíme solí, pepřem a tymiánem, vmícháme parmezán a ihned servírujeme.

Dršťková polévka z kotrče

200 g kotrče, 1 střední mrkev, 1 petržel, 50 g celeru, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 1 l zeleninového vývaru, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička sladké papriky, kmín, sůl, pepř, majoránka

Cibuli, mrkev, petržel a celer nakrájíme na malé kostičky, případně je můžeme nasekat v robotu, orestujeme na oleji. Přidáme dobře omytý, očištěný a nakrájený kotrč a krátce osmahneme, posypeme paprikou a kmínem a rychle orestujeme. Směs osolíme a opepříme. Přilijeme vývar a vaříme, dokud nejsou houby i zelenina měkké. Přidáme prolisovaný česnek a špetku majoránky. Podáváme s čerstvým pečivem.

Nudle s penízovkou

250 g rýžových nudlí, 300 g penízovky sametonohé, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 1 mrkev, 1 červená paprika, 3 lžíce kvalitní sójové omáčky, 2 lžíce sezamového oleje, 1 lžíce medu, čerstvý koriandr, sůl, pepř

Nudle uvaříme podle návodu a scedíme. Cibuli, česnek, mrkev a papriku nakrájíme na tenké nudličky a krátce, zprudka osmahneme na sezamovém oleji. Přidáme očištěné a nakrájené houby a restujeme do změknutí. Vmícháme sójovou omáčku a med, přidáme nudle a promícháme. Dochutíme solí, pepřem a čerstvým koriandrem. Ihned servírujeme.

Paštika se stročkem

300 g stročku troubkovitého, 100 g másla, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, 50 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř, muškátový oříšek, čerstvý tymián

Houby očistíme a nakrájíme, cibuli a česnek nasekáme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli s česnekem krátce osmahneme, přidáme houby a restujeme do změknutí. Vmícháme smetanu, dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a tymiánem. Po mírném vychladnutí vše rozmixujeme do hladka spolu s povoleným máslem. Přendáme do misky a necháme vychladit v lednici. Podáváme s pečivem nebo jako předkrm.

2 komentáře pro článek Od kotrče po čirůvku aneb neobyčejné houby na talíři

Vlastimil Brůček
Mezi neobyčejné houby, které jsou chutné bych zařadil i sírovce žluto oranžového, který roste na kmenech listnáčů i na podzim a je vhodný jako obalovaný nebo na kyselo nebo i na nakládání do octa. ke sběru jsou vhodné mladší šťavnatější plodnice. Zajímavou houbou je i březovník obecný, který je sice pro svou tuhost nejedlý,ale je velmi léčivý a má i prokazatelné protirakovinné účinky. Sbíráme na podzim na kmenech bříz tyto chorošovité plodnice a můžeme je usušit a nadále rozdrtit na prášek nebo je nakrájíme na hranolky a ty pak louhujeme 12 hodin ve vodě a výluh pijeme jako léčivý.
Václav
Dobrý podvečer, všechny tyto houby znám a když jsem je přinesl domů tak mne manželka celou noc poslouchala, chuděra se nevyspala a já spinkal jako batole.


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB