Vznik a legenda
Jejich zrod se datuje do poloviny 19. století, kdy na českou půdu dorazila inspirace z francouzských cukrářských dílen. Francouzské „cigares sucrés“ si přivlastnili místní řemeslníci, kteří recept postupně přizpůsobili a dotvořili tak, aby vznikla zcela unikátní pochoutka s vlastní chutí.
Podle nejčastější legendy stál u tajemství vzniku rodiny Kopeckých – chudých, ale zručných cukrářů, kteří po řadě pokusů objevili ideální poměr mouky, cukru a vajec. Jejich první trubičky se pekly ručně nad otevřeným ohněm, kdy se tenké pláty těsta omotávaly kolem dřevěného válečku vyrobeného z lipového nebo bukového dřeva. Díky působení plamene a neustálému otáčení vznikala křupavá textura, na kterou nedají Češi dopustit dodnes.
Historický vývoj
Druhá polovina 19. století
Během druhé poloviny 19. století se ve městě začalo rozvíjet řemeslné cukrářství a brzy se množily malé rodinné provozy. Žádný z cukrářů nechtěl svůj recept prozradit, takže rodinné tajemství přecházelo z generace na generaci. Postupně se měnila náplň – původní vanilkový krém dostal společnost v podobě čokoládového nebo ořechového plnění a objevily se i doplňkové příchutě, jako jsou skořice či karamel.
Rozmach rodinných cukráren (konec 19. stol. – počátek 20. stol.)
Konec 19. a začátek 20. století tak znamenaly rozmach a šíření popularity Hořických trubiček do širokého okolí. Rozrůstající se síť cukráren umožnila, aby se tato drobná lahůdka stala pověstnou nejen v rámci Českého království, ale dokonce i za jeho hranicemi.
Průmyslová výroba a chráněné označení (druhá polovina 20. století – současnost)
Ve druhé polovině 20. století došlo k částečné industrializaci výroby. Některé kroky zůstaly ryze ruční (zejména finální navíjení těsta nad žhavým válcem), ale další části procesu, například válcování těsta na jednotnou tloušťku necelého milimetru, se už přenesly na stroje. I přesto si však mnohé malé cukrárny v Hořicích zachovaly tradiční postupy, protože právě díky kombinaci moderních strojů a pečlivé ruční práce vznikají trubičky s jedinečnou strukturou a křehkou konzistencí.
V roce 2008 získaly Hořické trubičky chráněné zeměpisné označení Evropské unie, což je důkazem, že jejich receptura i výrobní postup jsou pevně svázány s konkrétním místem a tradicí. Tento status je obdobný jiným významným českým specialitám, jako jsou Karlovarské oplatky nebo Týnský orloj, a potvrzuje výjimečnost trubičkového zázraku z Hořic.
Zajímavosti
Speciální váleček (válec)
Mezi zajímavosti spojené s Hořickými trubičkami patří především váleček z lipového nebo bukového dřeva, který má průměr kolem šesti milimetrů a slouží k navíjení těsta. Při pečení nad plamenem se váleček neustále otáčí, aby těsto zůstalo jen lehce zapečené a křehké, což zabere pouhých třicet až čtyřicet sekund.
Rekordní délka
V roce 2015 navíc místní cukráři dokázali vytvořit nejdelší trubičkový řetěz – jeho celková délka přesáhla sto padesát metrů, když jednotlivé trubičky spojili do jednoho proudu.
Muzeum trubičkářství
Pro milovníky historie funguje v Hořicích také Muzeum trubičkářství, kde si návštěvníci mohou prohlédnout původní cukrářské nástroje, seznámit se s proměnami výrobních postupů a ochutnat dobové receptury.
Vývozní artikl
Díky mimořádné oblibě se trubičky vyvážejí i do zahraničí, zejména do Německa, Polska a dokonce i do některých asijských zemí, čímž se staly nejen kulturní, ale i gastronomickou vizitkou českého regionu.
Současná produkce
V Hořicích a okolí stále funguje několik specializovaných cukráren a podniků (např. Cukrářství Ulrich, Cukrárna Volf nebo rodinná firma Janca). Některé z nich kladou důraz na stoprocentně ruční výrobu, jiné využívají kombinaci tradičního přístupu a moderních strojů.
Současní výrobci v Hořicích i okolí dnes nabízejí širokou paletu variant. Klasické vanilkové trubičky s jemným vanilkovým krémem jsou stále tím, co je základem všech ostatních příchutí. Vedle nich najdete čokoládové trubičky, kde tmavé kakaové těsto ladí s hutným čokoládovým krémem, a oříškové trubičky, které doplňuje lahodný oříškový náplň. V posledních letech se objevily i limitované edice s příchutí skořice či karamelu a dokonce i bezlepkové varianty pro lidi s alergiemi.
Tradiční výrobní proces začíná pečlivou přípravou těsta z mouky, vajec, cukru a másla s přídavkem vanilky či kakaa. Následuje válcování těsta na tenký plát o tloušťce přibližně jednoho milimetru, a to buď ručně nebo pomocí stroje. Poté se těsto rychle peče nad rozžhaveným válcem, což vytváří onu nezaměnitelnou křehkost, a hned po vyjmutí z pece se do jednotlivých trubiček vpichuje voňavý krém. Balí se co nejdříve, aby si uchovaly charakteristickou křupavost.
Hořické trubičky z COOPu
Pokud tedy příště zavítáte do některé prodejny COOP, zastavte se u regálu se sladkostmi a rozhodně vyzkoušejte čokoládové či oříškové Hořické trubičky Sladká tečka.
Jsou ideální jako malá sladká tečka po obědě nebo příjemný doplněk k odpolední kávě a jejich chuť vás přenese přímo do tradic, které se vyvíjejí již více než sto šedesát let.