Tipy a rady

Jak a kam na samosběr jahod?

Jak a kam na samosběr jahod?

Když si představíme krásně červenou, zralou, čerstvě utrženou jahodu, mnohým z nás se seběhnou sliny. Po dlouhé zimě jsou prvním čerstvým ovocem, které nám příroda nabízí. Právem patří mezi nejoblíbenější a nejzdravější ovoce, které na zahrádce pěstujeme. Ale ne každý má doma zahradu s jahodovým záhonem nebo balkon, kde mu rostou v květináčích. Pokud je v blízkosti jahodová plantáž, kde jahody zrají ve velkém, můžeme si jich stejně užít do sytosti i do zásoby.

Kam na samosběr?

Místo, kde je nejbližší jahodárna, většinou najdeme na internetu. Stačí si zadat dotaz „samosběr jahod 2025“. Tam se také dozvíme, jaká pravidla ta která farma nastavila, bývají připojené i zkušenosti sběračů jahod z jahodových polí z minulých let, zda byli spokojení.

Na webových stránkách některých jahodáren je také možné objednat se na určitou hodinu, takže se vyhneme frontám dalších zájemců. Samozřejmě platí, že čím dříve ráno přijdeme (objednáme se), tím lépe. Doporučuje se také potom přijít až k večeru.

V některých jahodárnách můžeme sbírat do vlastních nádob, které si při příchodu zvážíme, v jiných nám zapůjčí vlastní, již odvážené. Z těch si pak nakonec po zvážení nasbírané úrody svůj sladký poklad opatrně přesypeme do té své, kterou si odneseme domů.

Na místě sběru nám pracovník přidělí řádek, který můžeme otrhat. Kontroluje také, zda sběrači nedělají nějakou neplechu.

Jak na samosběr?

Sbírat bychom měli pouze zralé plody, na rozdíl od jiného ovoce už zelené jahody nezčervenají. Měly by být tedy rovnoměrně probarvené. Nejprve se červeně vybarví horní část plodu, spodní část někdy bývá ještě nazelenalá, zvlášť u větších plodů. Nezralé jahody mají do chuti těch zralých opravdu hodně daleko. Proto se před utržením vyplatí opatrně prohlédnout také spodní stranu.

Určitě není žádoucí, abychom sbírali jen velké jahody, ale v naší nádobě by měly skončit všechny zralé plody, i ty malé. Za námi by měly zůstat jen ty nezralé. Samozřejmě musíme dávat pozor, abychom porost nepoškodili.

Ochutnávat můžeme, co se do nás vejde, ale neměli bychom to přehánět, ono se to nemusí vyplatit a neudělá se nám dobře.

Při sklizni dbáme na to, abychom nepoškodili nezralé plody, proto je ideální zralou jahodu uštípnout i s kališními lístky a krátkou stopkou. Někdo k tomu dokonce používá malé nůžky. Takto sklizené jahody déle vydrží. Pokud bychom se snažili utrhnout samotnou jahodu, hrozí nebezpečí, že společně se zralým plodem utrhneme i ty nezralé. Pokud je jahoda nějak poškozená nebo shnilá, musí se nechat v prostoru meziřádku.

Tam, kde se sběrem skončíme, většinou zapíchneme do země dřevěnou tyčku, aby tam mohl další sběrač navázat.

Nač dávat pozor?

S každou jahůdkou bychom měli zacházet jako s tím nejkřehčím zbožím. Čím méně budou namačkané, tím déle nám po sklizni vydrží a nebudou se rychle kazit. Proto je ideální jahody jak při sklizni, tak při skladování pokládat do co nejmenší vrstvy.

Když to jahodárna dovoluje, je nejlepší používat při samosběru vlastní nádoby a nepřesypávat natrhané jahody z jedné nádoby do druhé.

Kolik a za kolik?

Z řádku, který dostaneme přidělený, můžeme nasbírat libovolné množství jahod. Někoho to přestane bavit po dvou třech kilech, jiný skončí, až když ho záda hodně bolí, třeba po deseti kilogramech.

Měli bychom také vzít rozum do hrsti, zda všechnu nasbíranou úrodu stačíme i s pomocí známých a rodiny zkonzumovat, případně zpracovat.

Cena námi nasbíraných jahod bývá víc jak poloviční oproti obchodu nebo stánku. Počítejme také s tím, že dosud ne všude lze platit kartou, připravme si proto hotovost.

Aby se nezkazily…

Pokud to je možné, jahody doma opatrně rozložíme pouze do jedné vrstvy. Tak se vyhneme tvorbě otlaků a také tomu, že se od nakažené jahody začnou rychle kazit sousední. Vliv na čerstvost jahod má také teplota skladování.

Při 1 °C vydrží jahody tři dny, při 5 °C dny dva a při 10 °C pouze jediný den. Proto je pro krátkodobé domácí skladování nejlepší umístit jahody do chladničky. Průběžně je prohlížíme.

To, co hned nespotřebujeme, můžeme zamrazit. Jahodový džem, šťáva, koláče a knedlíky jsou výborné i z mražených plodů.

Dobré rady na závěr

  • Na sklizeň jahod se nemusíme vrhnout hned, jakmile jahodárna ohlásí, že otevírá. Jahody průběžně zrají několik týdnů, natrháme si jich dost i v dalších dnech.
  • Vyplatí se obout si pohodlné uzavřené boty, do kterých nebudeme nabírat hlínu. Také se doporučuje obléct si v případě teplého počasí několik vrstev oblečení, abychom je mohli, jakmile se víc oteplí, odkládat. Také bychom neměli zapomenout na pokrývku hlavy, nejlépe kšiltovku a sluneční brýle. Do malého batůžku si dáme láhev s vodou.
  • Zkušené sběračky (sběrači) radí kráčet při sběru v předklonu jako kachna a nádobu si posouvat před sebou.
  • Pamatujte také na to, že v dešti nebo při několikadenním nepříznivém počasí jahodárny zavírají.


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB