Tipy a rady

Děláme lívance a lívanečky

Děláme lívance a lívanečky

Co je to? Oblíbená sladká pochoutka, která potěší během celého dne… No přece lívance na sto způsobů! Preferujete je jako horkou voňavou snídani, rychlý odpolední dezert nebo občasný pamlsek k večernímu hrnku mléka?

Ať žije placka!

Ochutnat je můžete snad po celém světě – sladké, kulaté, zlaťoučké dukátky ozdobené pestrobarevnými polevami i širokou škálou náplní. Je libo české lívanečky či palačinky, německé Pfannkuchen, anglické pancakes, francouzské crêpes, ruské bliny či polské naleśniki?

Tradiční kynuté těsto na lívance postupně vytlačují rychlejší a odlehčené varianty s použitím tvarohu, kysané smetany, bílého jogurtu, kefiru i kypřicího prášku. Moderní varianty pocházející především z Anglie a USA pak přímo do těsta přidávají čokoládové hoblinky, ořechy i ovoce. V kuchařkách se stále častěji objevují zdravější recepty používající celozrnnou mouku, ovesné vločky i pohanku. Fantazii se zkrátka ani v tomto případě meze nekladou.

Co k lívancům?

V Česku se lívance tradičně podávají obalené v moučkovém a skořicovém cukru s přepuštěným máslem, či pomazané marmeládou nebo džemem s vydatnou šlehačkovou čepicí. Stále oblíbenější jsou také varianty s čerstvým i kompotovaným ovocem. Božskou kombinaci představuje horké ovoce doplněné o zmrzlinu. V tomto případě vedou lesní plody – maliny a borůvky. Nejednoho jedlíka neurazí ani horké jablečné či hruškové pyré.

Rychlejší variantou, vhodnou zejména pro snídaňové lívance, je přeliv javorovým nebo karamelovým sirupem, hotovou čokoládovou či vanilkovou omáčkou. Vynikající jsou také lívance plněné vyšlehaným tvarohem, pudinkovým krémem či čokoládovou pěnou. Poté už stačí dozdobit čerstvým ovocem a podávat jako odlehčený desert. Další inspiraci přináší francouzská klasika Crêpes Suzette – palačinky „vykoupané” v pomerančovo-karamelové omáčce, které je možné na závěr oflambovat.

Pancakes Day = Palačinkový den

Anglicky mluvící země oslavují tento svátek na Škaredé úterý předcházející Popeleční středě před Velikonocemi. Kromě konzumace palačinek a palačinkových dortů je tento den spjat s mnoha tradicemi, např. s palačinkovým závodem. Inspirací pro tento sportovní mač měla být hospodyňka, kterou zvonění na masopustní mši vytrhlo od přípravy palačinek. Stačila jen sebrat šátek a se zástěrou i s pánví s palačinkou běžela rovnou do kostela. Každoročně se tak pořádá závod mezi hospodyňkami, které běží i s pánví a palačinkou z náměstí do kostela. Cestou mají ještě palačinku na pánvi třikrát obrátit. Která z hospodyněk doběhne první, ta si vyslouží polibek od zvoníka.

Vyzkoušejte lívanečkové recepty:

Recept na banánové lívanečky máme ZDE

Recept na lívanečky s borůvkami je ZDE

Recept na rychlé lívanečky se nachází ZDE

Recept na dýňové lívanečky najdete ZDE

Recept na tvarohové lívanečky se ukrývá ZDE

Naše další recepty:

Tradiční kynuté lívance

½ kostky droždí, 500 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 1 lžíce krupicového cukru, 1 vejce, citronová kůra, špetka soli

Z trochy mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Ten pak s ostatními surovinami zpracujeme v hladké těsto.

Kefírové lívance

250 ml kefírového mléka, 250 g polohrubé mouky, 2 vejce, ½ kypřicího prášku, 1 lžíce cukru krystal

Ingredience smícháme a na lívanečníku smažíme dozlatova.

Pohankové lívance s karamelovo jablečným pyré

Pohankové lívance: 150 g pohankové hladké mouky, 1 vejce, 200 ml mléka, 1 lžíce medu, 1/2 lžičky prášku do pečiva

Karamelovo-jablečné pyré: 5 středně velkých jablek, 1 lžička mleté skořice, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce másla, voda

Všechny suroviny na lívance smícháme dohromady a necháme chvíli odležet. Mezitím si oloupeme jablka, zbavíme je jádřince a nakrájíme na kostky. Na pánvi zahřejeme cukr, dokud se nezačne rozpouštět, přidáme máslo, pokrájená jablka a společně opečeme. Zasypeme skořicí a podlijeme vodou. Dusíme alespoň 15 minut, dokud se nezačnou jablka rozpouštět. V této době si osmažíme pohankové lívance na lívanečníku. Rozvařenou jablečnou směs poté rozmixujeme dohladka. Můžeme zjemnit máslem, případně dosladit dle chuti. Podáváme s hotovými pohankovými lívanci.

Děláme palačinky a omelety

Protože těsto na palačinky, lívance a omelety je velmi podobné, podívejte se i na náš další článek týkající se palačinek a omelet – naleznete ho ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.