Ochutnat je můžete snad po celém světě – sladké, kulaté, zlaťoučké dukátky ozdobené pestrobarevnými polevami i širokou škálou náplní. Je libo české lívanečky či palačinky, německé Pfannkuchen, anglické pancakes, francouzské crêpes, ruské bliny či polské naleśniki?
Tradiční kynuté těsto na lívance postupně vytlačují rychlejší a odlehčené varianty s použitím tvarohu, kysané smetany, bílého jogurtu, kefiru i kypřicího prášku. Moderní varianty pocházející především z Anglie a USA pak přímo do těsta přidávají čokoládové hoblinky, ořechy i ovoce. V kuchařkách se stále častěji objevují zdravější recepty používající celozrnnou mouku, ovesné vločky i pohanku. Fantazii se zkrátka ani v tomto případě meze nekladou.
V Česku se lívance tradičně podávají obalené v moučkovém a skořicovém cukru s přepuštěným máslem, či pomazané marmeládou nebo džemem s vydatnou šlehačkovou čepicí. Stále oblíbenější jsou také varianty s čerstvým i kompotovaným ovocem. Božskou kombinaci představuje horké ovoce doplněné o zmrzlinu. V tomto případě vedou lesní plody – maliny a borůvky. Nejednoho jedlíka neurazí ani horké jablečné či hruškové pyré.
Rychlejší variantou, vhodnou zejména pro snídaňové lívance, je přeliv javorovým nebo karamelovým sirupem, hotovou čokoládovou či vanilkovou omáčkou. Vynikající jsou také lívance plněné vyšlehaným tvarohem, pudinkovým krémem či čokoládovou pěnou. Poté už stačí dozdobit čerstvým ovocem a podávat jako odlehčený desert. Další inspiraci přináší francouzská klasika Crêpes Suzette – palačinky „vykoupané” v pomerančovo-karamelové omáčce, které je možné na závěr oflambovat.
Anglicky mluvící země oslavují tento svátek na Škaredé úterý předcházející Popeleční středě před Velikonocemi. Kromě konzumace palačinek a palačinkových dortů je tento den spjat s mnoha tradicemi, např. s palačinkovým závodem. Inspirací pro tento sportovní mač měla být hospodyňka, kterou zvonění na masopustní mši vytrhlo od přípravy palačinek. Stačila jen sebrat šátek a se zástěrou i s pánví s palačinkou běžela rovnou do kostela. Každoročně se tak pořádá závod mezi hospodyňkami, které běží i s pánví a palačinkou z náměstí do kostela. Cestou mají ještě palačinku na pánvi třikrát obrátit. Která z hospodyněk doběhne první, ta si vyslouží polibek od zvoníka.
Recept na banánové lívanečky máme ZDE
Recept na lívanečky s borůvkami je ZDE
Recept na rychlé lívanečky se nachází ZDE
Recept na dýňové lívanečky najdete ZDE
Recept na tvarohové lívanečky se ukrývá ZDE
½ kostky droždí, 500 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 1 lžíce krupicového cukru, 1 vejce, citronová kůra, špetka soli
Z trochy mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Ten pak s ostatními surovinami zpracujeme v hladké těsto.
250 ml kefírového mléka, 250 g polohrubé mouky, 2 vejce, ½ kypřicího prášku, 1 lžíce cukru krystal
Ingredience smícháme a na lívanečníku smažíme dozlatova.
Pohankové lívance: 150 g pohankové hladké mouky, 1 vejce, 200 ml mléka, 1 lžíce medu, 1/2 lžičky prášku do pečiva
Karamelovo-jablečné pyré: 5 středně velkých jablek, 1 lžička mleté skořice, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce másla, voda
Všechny suroviny na lívance smícháme dohromady a necháme chvíli odležet. Mezitím si oloupeme jablka, zbavíme je jádřince a nakrájíme na kostky. Na pánvi zahřejeme cukr, dokud se nezačne rozpouštět, přidáme máslo, pokrájená jablka a společně opečeme. Zasypeme skořicí a podlijeme vodou. Dusíme alespoň 15 minut, dokud se nezačnou jablka rozpouštět. V této době si osmažíme pohankové lívance na lívanečníku. Rozvařenou jablečnou směs poté rozmixujeme dohladka. Můžeme zjemnit máslem, případně dosladit dle chuti. Podáváme s hotovými pohankovými lívanci.
Protože těsto na palačinky, lívance a omelety je velmi podobné, podívejte se i na náš další článek týkající se palačinek a omelet – naleznete ho ZDE