Na olivovém oleji v kastrolu si zpěníme najemno pokrájenou cibuli, po chvíli přisypeme rýži a další asi 2 minuty mícháme a opékáme na mírném ohni. Na poslední chvilku přidáme i nasekaný česnek, zalijeme bílým vínem a necháme ho vsáknout do rýže. Poté přiléváme po částech (po sběračkách) vývar, přičemž rýži mícháme a tekutinu necháváme vždy vyvařit. Takto pokračujeme tak dlouho, dokud není rýže hotová (bude to trvat celkem asi 15 až 20 minut, dokud nebude rýže „na skus“). Do hotové rýže přidáme pokrájená sušená rajčata i s částí olejového nálevu, podle chuti osolíme a opepříme hrubě mletým pepřem. Hotové rizoto ihned podáváme.

Poznámka: Sušená nakládaná rajčata si můžeme připravit i doma – náš recept na ně naleznete ZDE