Suchou cizrnu dáme do vlažné vody a necháme ji přes noc namočenou, aby zdvojnásobila objem. Druhý den cizrnu slijeme, zalijeme studenou vodou a vaříme doměkka (zhruba 1 a půl hodiny). Poté cizrnu slijeme. V kastrolu si mezitím rozpustíme máslo, osmahneme na něm jemně nakrájenou cibuli, rajčata, 3/4 vařené cizrny (1/4 si necháme na později), římský kmín, čerstvě mletý pepř a ještě chvíli vše smažíme. Na poslední minutku přihodíme i nasekaný česnek a necháme rozvonět. Osmažený základ zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme zhruba 20 minut. Poté přidáme smetanu a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Vhodíme schovanou uvařenou cizrnou a ozdobíme trochou nasekané zelené petrželky. Podáváme s čerstvým pečivem..