Když se toho nebojíme, nakonec zjistíme, že nám ve finále na stole přistanou stejně ty vytoužené karbanátky s kaší. Připadá vám to povědomé? Také si pokládáte otázky, co se stalo s kaší a jaký je tedy ten rozdíl mezi kaší a pyré, pomineme-li cenovou přirážku? Pojďme zabruslit do tajů moderní gastronomie.
Tak zaprvé, pyré zní jednoznačně více fancy, trošku snobsky, zkrátka na jídelníčku kvalitnějších restaurací se vyjímá lépe než kaše. Hlavní rozdíl je ale především v konzistenci a také ve způsobu jejich přípravy.
Kaše je obvykle hrubší, obsahuje často kousky zeleniny či ovoce, ze kterých byla připravována. Většinou se do ní přidává mléko či smetana a zjemňuje se máslem.
Oproti tomu pyré je úplně jemné, hladké a krémové. K surovině, ze které je připravované se většinou nic dalšího nepřidává, pouze se dochutí solí či kořením. Důkladně a dohladka se rozmixuje a následně se také propasíruje nebo přecedí, aby v něm nezůstaly vůbec žádné tuhé kousky. Prioritu tedy hraje chuť použité suroviny, cílem je, aby vynikla a nebyla přebita ničím dalším.
Tady vás možná ničím nepřekvapíme, zvlášť potom rodiče malých dětiček, kteří vlastně pyré svým ratolestem dávají dnes a denně. Není to jen o bramborách. Pyré se dá připravit ze kdejaké zeleniny, ovoce, ale i z luštěnin. Pojďme si přiblížit pár konkrétních receptů a ukázat si, k čemu se hodí jako dokonalá příloha.
Do kastrůlku nasypeme 500 g čerstvých nebo mražených malin. Zakápneme troškou citronové šťávy, přidáme 2 lžíce cukru nebo medu, 2 lžíce vody a vaříme do změknutí, pozor na připálení! Poté přes jemné sítko propasírujeme a necháme vychladit. Skvělé do jogurtu, na palačinky nebo jako promazání do dortů.
Mrkev očistíme a vložíme do osolené vody, uvaříme úplně do měkka. K asi 300 g mrkve přidáme 1 lžíci olivového oleje a 1 lžičku soli. Pokud máme rádi výraznější chutě, můžeme přidat trošku sušeného zázvoru. Vše rozmixujeme dohladka a propasírujeme přes jemné sítko.
Toto pyré se nejvíce hodí k rybám nebo k bílému masu.
Na 4 porce nám stačí 3 větší červená jablka. Oloupeme a odstraníme jádřinec. Nakrájíme na větší kusy a vložíme do hrnce. Zalijeme jen do poloviny vodou, zakápneme 1 lžící citronové šťávy a přidáme 1 lžičku skořice. Pokud chceme sladší verzi, přidáme ještě lžíci cukru, medu nebo javorového sirupu. Necháme svařit do změknutí a poté důkladně rozmixujeme, případně opět propasírujeme. Vynikající je například na lívancích se zakysanou smetanou, na palačinkách, ale i na pečeném vepřovém masu.
K tomuto účelu se nejlépe hodí dýně Hokkaido. Tu rozkrojíme, vydlabeme semínka, pokrájíme na větší kusy, pokapeme olivovým olejem a rozprostřeme na pečicí papír. Pečeme do úplného změknutí. Poté stáhneme slupku a dýni rozmixujeme. Takhle připravené pyré můžeme využít buď do dýňového koláče či jiných sladkých dezertů. Anebo dochutíme solí a pepřem, můžeme přidat i špetku muškátového oříšku a pyré přidáme k masu, do rizota nebo z něj uděláme dýňovou polévku či omáčku k těstovinám.
Mražený nebo čerstvý hrášek krátce povaříme v osolené vodě. Poté slijeme a rozmixujeme do jemné konzistence. Přes jemné sítko procedíme, abychom dostali pryč slupky. Hráškové pyré je výtečné k jehněčím kotletkám nebo k mořským plodům. Skvěle si rozumí s kapkou citronu a středomořskými bylinkami. Dejte ho na lehce opečenou bagetku potřenou česnekem, zakápněte olivovým olejem, pokapejte pár kapkami citrónu a navrch položte ogrilované krevety. Naprosto geniální předkrm či chuťovka!