Tipy a rady

Jaké jsou výhody LED žárovek?

Jaké jsou výhody LED žárovek?

LED žárovky využívající LED technologie pomalu a jistě nahrazují doposud běžně využívané způsoby osvětlení včetně úsporných žárovek a zářivek. Tato technologie je založena na jevu zvaném elektroluminiscence, který můžeme popsat jako přeměnu elektrického proudu na světlo. Víte ale, jaké jsou vlastně výhody LED žárovek?

Výhody LED žárovek

  1. Mají dlouhou životnost. Ve srovnání s tradičními žárovkami LED žárovky vydrží mnohem déle. Jejich průměrná životnost činí 30 000 hodin. To znamená při svícení 6 hodin denně životnost neuvěřitelných 14 let.
  2. Šetří peníze za elektřinu. Narozdíl od klasických žárovek nevzniká u LED žárovek téměř žádné teplo. Díky tomu se většina energie přemění na světlo a žárovka nespotřebuje tolik elektřiny. Lze u nich tedy dosáhnout úspory až 85 % za elektrickou energii.
  3. Mají vysoký výkon a svítivost. Ve srovnání s klasickou žárovkou je výkon LED žárovky 7 až 10× vyšší. Pro dosažení vysoké svítivosti jsme tak dříve museli pořizovat žárovku s příkonem stovek wattů, u LED žároven stačí pro stejný výkon 10 wattů.
  4. Svítí ihned naplno. Oproti úsporným žárovkám svítí LED žárovky okamžitě na plný výkon. V LED žárovce se nemusí žhavit vlákno jako v klasické žárovce, a tak častým rozsvěcením a zhasínáním nezkracujete její životnost.
  5. Jsou šetrné k životnímu prostředí. LED žárovky neobsahují žádné toxické látky, takže se nemusíte bát o své zdraví ani v případě, že ji rozbijete. Mnohem jednodušší je také likvidace LED žárovek – po vhození do speciálního odpadu je možno je recyklovat.
  6. Nevyzařují UV paprsky. LED technologie nevyzařuje téměř žádné UV paprsky. Spolu s prakticky nulovým tepelným sáláním to je důvod, proč se tyto žárovky používají například v muzeích nebo galeriích.

LED žárovky z COOPu

LED žárovky řady Power Magic prodávané exkluzivně v prodejnách COOP mají všechny výše uvedené výhody.

V řeči čísel je to:
👉 životnost 30 000 hodin
👉 úspora až 85 % energie (8 W = 58 W)
👉 energetická třída A+
👉 úhel svícení 270°
👉 R͟a ≥ 80 (index podání barev)
👉 Hg Free (žárovka neobsahuje rtuť)
👉 UV Free (spirálová žárovka nevyzařuje UV světlo)

A jak jste na tom s LED žárovkami doma vy? Už je máte, nebo si je chystáte pořídit?

1 komentář pro článek Jaké jsou výhody LED žárovek?

Václav Žák
Máme v celém domě. Naprostá spokojenost.


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB