Možná jste také někdy bojovali s názvoslovím oblíbených pokrmů z těstovin. Nikdy ale není pozdě se něčemu přiučit! Naložme si pěkně na talíř porci různorodých neplněných i plněných těstovin. Tenké, tlusté, kudrnaté i rovné – jaké máte nejraději?
- Canelloni: závitky z nudlového těsta plněné různými náplněmi, nejčastěji masem.
- Cappelleti: plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků.
- Ravioli: těstovinové taštičky ve tvaru čtverečků.
- Tortellini: kulaté těstovinové taštičky ve tvaru prstýnku, nejčastěji se sýrovou, masovou či houbovou náplní.
- Gnocchi: noky.
- Farfalle: těstoviny ve tvaru mašliček – motýlků.
- Fettuccine: široké nudle.
- Fusilli: vřetena, která se podávají k řidším omáčkám, do salátů i polévek.
- Lasagne: tenké pláty těstovin (asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé), které se prokládají masovými i sýrovými omáčkami a zapékají se.
- Linguine: tenké placaté dlouhé těstoviny.
- Makkaroni: široké roury – duté těstoviny.
- Pappardelle: široké těstoviny stočené do hnízd, mohou mít hladký i zvlněný okraj, podávají se často jako přílohové těstoviny.
- Penne: široké kratší rourky na koncích šikmo seříznuté.
- Radiatori: těstoviny ve tvaru noků se žebrováním, používají se podobně jako fusilli.
- Rigatoni: podobné penne, tedy široké rourky, ale jsou delší a na koncích rovně seříznuté.
- Rotelle: těstoviny ve tvaru kola od vozu.
- Spaghetti: dlouhé a tenké kulaté těstoviny.
- Spaghettini: velmi tenké špagety.
- Tagliatelle: širší dlouhé nudle.
