Tipy a rady

Proti gustu žádný dišputát

Alespoň tak praví letitá moudrost. Co se týče řady našich výrobků Dle Gusta, tak ta opravdu nepřipouští žádné disputace. Vždyť do ní pečlivě vybíráme výrobky, aby lahodily vašim chutím, byly inspirací pro kulinářské skvosty a nabízely širokou škálu možností, co s jejich pomocí vyčarovat na talíři.

Co bude přesně dle vašeho gusta?

Rychlý rozjezd

Neděláte to rádi, ale jsou okamžiky, kdy fakt nestíháte a hladové krky se dožadují jídla, pokud možno ihned. Právě pro tyto případy můžete sáhnout pro některou hotovku od Dle Gusta. Je libo chalupářský guláš, lečo s uzeninou, hotovou masozeleninovou směs na těstoviny či trenčanský párek s fazolí? Stačí otevřít konzervu, pokrm ohřát, doplnit vhodnou přílohou, a je to. 

Ani upéct některou z mražených pizz Dle Gusta netrvá příliš dlouho.

Začali jsme sice těmito nouzovými situacemi, ale naše výrobky vám toho nabízejí mnohem víc. Jsou s vámi od snídaně až po večerní posezení s přáteli. Nevěříte?

K snídani pro vás má řada Dle Gusta přichystanou pestrou paletu krájených salámů, masových pomazánek či paštik.

Pokud holdujete sladkým snídaním, není problém, naše džemy vás rychle nastartují na celodenní cvrkot.

Kdykoliv vás bude během dne honit mlsná, sáhněte po sušeném ovoci či oříšcích se značkou Dle Gusta. Děti se mohou utlouct po našich kompotech či zmrzlinových dortech.

U piva s přáteli jistě oceníte utopence nebo párky s dijonskou hořčicí a pořádně štiplavým křenem.

A co oběd a opravdové vaření? Jdeme na to. Koření a dalších surovin má řada Dle Gusta požehnaně, můžeme se tedy pustit nejen do hlavního chodu, ale také do moučníku.

Pikantní vepřový guláš na pivě

700 g vepřové plece, 5 cibulí, 2 lžíce sádla, 3 stroužky česneku, ½ litru světlého piva, 1 lžíce mleté papriky Dle Gusta, 4 bobkové listy Dle Gusta, 5 kuliček nového koření Dle Gusta, 1 rajčatový protlak Dle Gusta, trochu chilli Dle Gusta, hrst majoránky Dle Gusta, mletý pepř Dle Gusta, sůl, 2 plátky chleba

Do kastrolu dáme rozehřát sádlo a na něm osmahneme nakrájenou cibuli. Jakmile máme cibulku hotovou dozlatova, přidáme na kostky nakrájené maso, necháme zatáhnout. Pak přidáme nasekaný česnek a papriku, jen krátce zarestujeme a podlijeme trochou piva. Osolíme, přidáme nové koření, bobkový list a pepř. Přilijeme zbylé pivo a pod pokličkou zvolna dusíme doměkka. Podle potřeby můžeme podlévat vodou. Hotový guláš zahustíme rozdrobeným chlebem, ochutíme protlakem, Krátce povaříme a na závěr přidáme majoránku a chilli, co kdo snese. Podáváme s chlebem nebo s knedlíkem.

Masový závin se sýrem

400 g mraženého listového těsta Dle Gusta, 400 g mletého hovězího masa, 100 g anglické slaniny Dle Gusta, 1 pórek, 1 červená paprika, 40 g toustového chleba, 2 vejce, 2 lžíce smetany ke šlehání, 60 g nivy, sůl, pepř, 2 hrsti petrželky, 1 lžička tymiánu, 1 lžíce másla, sezam na posypání

Slaninu nakrájíme na nudličky a orestujeme na másle. Necháme vychladnout. Maso smícháme s nadrobno nakrájeným pórkem a červenou paprikou. Přidáme toustový chléb namočený do smetany, 1 vejce a vychladlou slaninu. Osolíme, ochutíme pepřem a bylinkami a důkladně propracujeme. Listové těsto rozválíme na obdélník, rozložíme na něj masovou směs a doprostřed dáme špalíčky nivy. Zavineme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi půl hodiny při 190 °C.

Špenátové muffiny

200 g špenátových listů Dle Gusta, 200 g anglické slaniny Dle Gusta, 270 g hladké mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 2 vejce + 3 bílky, sůl, pepř Dle Gusta

Anglickou slaninu nakrájíme na drobné kostičky a na sucho je opražíme na pánvi. V míse smícháme mouku s práškem do pečiva. Špenátové listy necháme rozmrznout, vymačkáme z nich přebytečnou vodu a spolu s vejci je vmícháme do mouky. Přidáme opraženou slaninu, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky, naplníme směsí a navrch poklademe kopečkem ušlehaných bílků. Pečeme při 180 °C 20-30 minut.

Grilovaný sendvič s pikantním dresinkem

4 krajíce žitného chleba, 50 g másla, 4 plátky sýru, 4 plátky hovězí šunky, 200 g kysaného zelí Dle Gusta

Na pikantní dresink: 100 g majonézy Dle Gusta, 1 a 1/2 lžíce kečupu Dle Gusta, 1 lžíce křenu Dle Gusta, 1 lžíce worcestru, 1 lžička cukru, mletá paprika Dle Gusta, sůl, pepř Dle Gusta

Všechny suroviny na dresink smícháme, na závěr dochutíme solí a pepřem. Krajíc chleba namažeme z jedné strany máslem. Otočíme a druhou stranu potřeme připraveným dresinkem, poklademe sýrem, šunkou, doplníme zelím a přelijeme dresinkem. Přiklopíme druhým krajícem chleba a vnější stranu opět namažeme máslem. Takto připravíme i druhý sendvič. Připravené sendviče opékáme z obou stran na grilu, dokud nezískají zlatavou barvu a sýr se nezačne roztékat.

Vajíčkový salát s medvědím česnekem

6 vajec uvařených natvrdo, 3 kyselé okurky Dle Gusta, 1 svazek medvědího česneku, 1 kelímek zakysané smetany, pepř Dle Gusta, sůl, pepř Dle Gusta

Uvařená vejce oloupeme, nakrájíme na kostičky. Smícháme je s nahrubo nastrouhanými okurkami, pokrájenými listy medvědího česneku a ostatními surovinami. Dobře promícháme a necháme alespoň hodinu v chladu proležet. Podáváme s čerstvým pečivem.

Jablečné růže z listového těsta

1 plát chlazeného listového těsta Dle Gusta, 2 velká sladká jablka, půlka citronu, lískooříšková pomazánka, skořicový cukr, hrnek vody, vejce na potření, moučkový cukr na posypání

Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Z citronu vymačkáme šťávu, v míse ji smícháme s vodou, vložíme plátky jablek a dáme na 3 minuty do mikrovlnky. Z plátu listového těsta nařežeme asi 5 cm široké pruhy. Každý pruh potřeme lískooříškovou pomazánkou. Z jablek slijeme vodu a změklé plátky jablek vyskládáme na pruhy těsta. Pracujeme tak, aby vždy každý plátek z poloviny překrýval ten předešlý a aby plátky mírně přesahovaly přes jednu delší stranu pruhu těsta. Vyskládaná jablka posypeme skořicovým cukrem a takto připravený pruh srolujeme do tvaru růže. Hotový květ potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do formy na muffiny, díky které si zachová svůj tvar.  Pečeme při 180 °C dorůžova. Hotové růže posypeme moučkovým cukrem a podáváme ideálně se zmrzlinou.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB